Българското гражданство на руския милиардер Сергей Адониев е било отнето след сигнал от Антикорупционния фонд (АКФ) и последващи писма от партньорски служби на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Това съобщиха във вторник от фонда. Адониев е в списъка на най-богатите хора на списание "Форбс".

Информацията за отнетото гражданство на Адониев съобщи днес "Свободна Европа". Тя беше потвърдена от ресорния зам.-министър на правосъдието по въпросите на българското гражданство Десислава Ахладова.

"Причината за отнемането е укрита от българските власти при процедурата за натурализация "за особени заслуги" през 2008 година информация за осъдителна присъда в САЩ през 1998 г. по обвинение за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни", пише в съобщението на АКФ.

Информацията за тази присъда останала неизвестна за българските институции за целия десетгодишен период от указа за натурализация през 2008 г. до сезирането на институциите от АКФ през януари 2018 г. Разследването на фонда бе огласено през януари 2018 г. По същото време сайтът "Биволъ" разказа случая

През 2008 г. Адониев е натурализиран заради „особени заслуги“, каквато възможност дава чл. 16 от ЗБГ. Препоръката е направена от тогавашния министър на транспорта в кабинета на тройната коалиция Петър Мутафчиев (БСП). За да получи гражданство обаче руският милиардер по закон е трябвало да бъде подложен на проверка. Сред изискванията за получаване на българско гражданство е лицето да не е било осъждано. Именно на този критерий Адониев не отговаря, а българските служби тогава някак са "пропуснали" това.

Според "Свободна Европа" отнемането на българското гражданство на Адониев е станало в през май 2018 г. "по сигнал на партньорски служби". Този сигнал от службите обаче е предшестван и от сигнал на Антикорупционния фонд през януари 2018 г. до президентството, Министерството на правосъдието и ДАНС.

"Потвърждаването на информацията за отнемането, която ние имахме от свои източници от няколко седмици, беше невъзможна по механизмите на Закона за достъп до обществена информация поради наличието на лични данни в преписката. Поради това се обърнахме към екипа на "Свободна Европа", за да потърсят журналистически начин за потвърждаването ѝ", отбелязват от фонда.

От АКФ смятат, че "казусът “Адониев” и най-вече липсващото становище на ДАНС по преписката повдигат много сериозно въпроса за ефективността на агенцията като институция със специални функции на надзор и проверка в процедурите за натурализация по Закона за българското гражданство".

“Всички американски съдебни архиви са в интернет, включително и по делото United States vs. Serguei Adoniev, и проверките са въпрос дори не на часове, а на минути. Информацията за присъдата в САЩ е и на официалната страница на Адониев в Wikipedia. Това обаче не е било извършено в период от десет години до започнатата от АКФ преписка и последваща публикация. Очакваме от ресорната комисия в парламента и извънредната комисия отговор на въпроса кой, кога и къде не е извършил необходимите проверки както при процеса на натурализация, както и десет години след това”, коментират още от АКФ.

Кой е милиардерът с отнето българско гражданство

Сергей Адониев е известен бизнесмен и филантроп в Русия и извън нея, а списание “Форбс” оценява неговото състояние през 2018 г. на около 800 млн долара. През 2018 г. той беше официално обявен като спонсор на Ксения Собчак като кандидат за президент на Русия, както и като спонсор на популярния в Русия вестник “Новое время”. Множество публикации и разследвания в руските медии свързват неговия телекомуникационен бизнес с директната протекция на президента Владимир Путин. Той е един от 30-те бизнесмени, канени в Кремъл от руския президент на важни дискусии относно икономическата стратегия на Русия. Известен е и с производството на “руският отговор на iPhone” – мобилният телефон Yotaphone.

Според информация на АКФ Адониев ще може да пребивава в ЕС и след отмяната на натурализацията, тъй като неговата съпруга и деца продължават да са с българско гражданство.