Камарата на представителите на САЩ одобри закон, който забранява на президента Доналд Тръмп да извади страната от НАТО, съобщават ТАСС и ДПА.
Законът "За подкрепа на НАТО" бе одобрен със 357 гласа "за" срещу 22 "против". Той предвижда "отклоняване на всякакви опити на президента да напусне алианса и забранява използването на бюджетни средства за осъществяването на подобна стъпка", поясни един от вносителите - Джим Панета от Демократическата партия. Законът подкрепя стремежа на страните членки на НАТО да отделят минимум два процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана и предполага отпускане на значителни средства за т. нар. Европейска инициатива за противодействие на руската агресия.

В. "Ню Йорк таймс" писа преди няколко дни, че Тръмп е предложил миналата година САЩ да се изтеглят от НАТО. Подобна стъпка на практика ще унищожи 70-годишния алианс, посочва БТА.

"НАТО е от най-голямо значение за американската сигурност и за поддържането на мира и стабилността в света", заяви преди гласуването лидерът на мнозинството в Камарата на представителите Стени Хойер.