Конфликтите между партиите в рамките на малкия коалиционен партньор във властта - "Обединени патриоти", изглежда се задълбочават. Има развитие от рано сутринта в сряда - официална декларация от НФСБ на Валери Симеонов. 

В самия й край се казва:

"Националният изпълнителен комитет на НФСБ преустановява преговорите с ВМРО за общо явяване на изборите за Европейски парламент, като изисква от ръководството на ВМРО адекватно обяснение за горепосочените медийни изяви."

Въпросните медийни изяви за изброени в документа. Ето ги и тях, описани от партията на Симеонов. Първо:

На 18.01.2019г. в Казанлък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов си позволи да дава оценки на партийните позиции на своите партньори за избор на нов боен самолет, които определи като „несериозни“. За разлика от него ние не определяме като „несериозен“ пълния обрат в позицията му по същия въпрос. Коалиционните отношения изискват уважение и приемане на чуждото мнение.

Причината за тази "конфликтна точка" е това, че Симеонов и депутатите му в рамките на "Обединени патриоти" не подкрепиха предложението на военния министър Каракачанов и правителството като цяло за старт на преговори със САЩ за купуване на F-16 за Военновъздушните сили. С мотиви - различни от тези на "Атака" и БСП. 

Вторият случай на нападки от ВМРО според НФСБ е упрек на Каракачанов към партньорите му, "че „се ослушвали“, когато решил „да се захване“ с циганския въпрос, въпреки категоричната подкрепа изразена от Валери Симеонов в позиция по БНТ на 17 януари."

"Припомняме, че Каракачанов като вицепремиер по обществения ред и сигурността, остана пасивен и безмълвен при по-взривоопасните конфликти в Асеновград и кв. „Шекер махала“ в Пловдив. Етническите сблъсъци бяха предотвратени с активната намеса на Валери Симеонов (тогавашен вицепремиер - не по сигурността) от местната власт и МВР.

Следва трети аргумент в декларацията: 

"На 22 януари ВМРО излезе с поредна декларация, с която хвърля упреци върху своите колеги и издига „оригинални“ законодателни и управленски политики, преписани от програмата на НФСБ и Патриотичния фронт (ПФ). Странно за управляваща партия звучат лозунги като „български паспорти за всички българи по етнически произход без чакане, бумащина и корупционни схеми“, когато за това отговарят представители на ВМРО в изпълнителната власт."

"По същия начин звучи и призива за „реализиране на ревизията в инвалидните пенсии ... “!? За сведение на колегите ни от ВМРО, ревизията в инвалидните пенсии се „реализира“ вече шести месец чрез Наредбата за медицинската експертиза, изготвена и прилагана с активното участие на представители на НФСБ в изпълнителната власт."

Според НФСБ декларацията на ВМРО от вчера оставя "общото впечатление е не за декларация на коалиционен партньор, а за манифест на малка опозиционна партия, събираща електорат за предстоящи избори".

Тази сутрин пред БНТ депутатът от ВМРО Милен Михов обяви, че проблемите в "Обединени патриоти" били по-скоро междуличностни. Но партията искала да се работи за общо явяване на европейските избори през май. 

Късно снощи от НФСБ разпространиха и друга декларация - но в отговор на третия коалиционен партньор в "Обединени патриоти" - "Атака". Малко след като от партията на Волен Сидеров обвиниха партията на Валери Симеонов, че е провалила заседание на парламентарната група, вторите реагираха така:

Заседанията на парламентарната група не са редовни, а се организират епизодично по решение на прeдседателя на групата  Волен Сидеров.

За провеждането на заседания на ПГ „Обединени патриоти“ председателят на парламентарната група съобщава на секретариата, който уведомява депутатите по телефона или чрез SMS. За заседанието на 22.01.2019 г. не са уведомени нито секретариатът, нито депутатите - голяма част от които са от провинцията.

От партия „Атака“ не е присъствал никой - за кратко е дошъл Десислав Чуколов с екип на телевизия „Алфа“, като е напуснал стаята на групата ОП веднага след приключване на снимките. 

ПП НФСБ определя съобщението от ръководството на "Атака" като некоректно и подвеждащо медиите. За съжаление, проблемите в организацията и ръководството на парламентарната група видимо очакват своето решаване.