Аржентинският футболист Емилиано Сала, който изчезна с малък самолет над Ламанша в понеделник вечерта на път за Уелс, е изпратил плашещи гласови съобщения на свои приятели на приложението WhatsApp, съобщава сайтът Ole.com в родината на нападателя и дори публикува съобщенията.

За драмата на 28-годишния Сала се разчу вчера сутринта. В събота той подписа договор с "Кардиф Сити" от Висшата лига - рекорден за клуба, който трябва да плати 15 милиона паунда на френския "Нант". Емилиано се прибира обратно, за да си вземе дрехи и други вещи и да се сбогува с досегашния си тим. Решил е да наеме "Пайпър Малибу" и да пътува в понеделник вечерта, за да е на линия за тренировка във вторник.

Машината с британски пилот и Сала излита от Нант, малко след това иска разрешение за кацане край Кардиф и около 22:30 ч. българско време изчезва от радарите. Оттогава няма и следа. Издирването започна още през нощта, продължи през целия ден вчера и тази сутрин бе подновено с хеликоптери, самолет и плавателни съдове.

Фенове на "Нант" на централния площад в града.

Според полицията във Франция и Великобритания обаче шансовете на играча и пилота за оцеляване вече граничат с чудо. Водата е много студена, духа вятър, морето е бурно, мина много време от изчезването...

"Здравейте, братчета мои, гласи първото съобщение на Емилиано, който от тийнейджърските си години е във Франция. - Как сте, луди глави? Братле, аз съм много уморен. Бях тук в Нант и трябваше да свърша какво ли не, направо не се спрях. Нямах почивка. Сега съм в един самолет, който изглежда така, че сякаш ще се разпадне. Отивам в Кардиф, луда работа. Утре трябва да започна там. Следобед ми е първата тренировка в новия отбор, момчета."

Още един кадър от Нант.

Малко по-късно Сала казва следното:

"Как сте, хора, всичко наред ли е? Ако нямате новини от мен в следващиите час-час и половина, не знам... Не знам дали ще има нужда някой да ме търси. Започва да ме хваща страх."

Сала е закаран на летището от защитника на "Нант" Никола Палоа. И пред него също е изразил опасения за полета, разказа Палоа пред френските медии. Причината е, че футболистът е ползвал същата машина от Кардиф до Нант в неделя и се оплакал в тима и на приятелите си от преживяването. Чувал странни шумове, често имало турбуленция. Полетът на това разстояние и с този самолет би трябвало да отнеме около час и двадесет минути.

Флагът на Аржентина и цветя във френския град.

Вчера "Нант" призова феновете на отбора да се стекат на централния площад в града и да се помолят и засвидетелстват обич за Сала. Отидоха стотици, скандираха, пяха песни, някои оставиха цветя, други носеха фланелки и снимки на играча, който бе един от любимците им.

От началото на сезона латиноамериканецът имаше 13 гола и е трети в голмайсторската листа на френската Лига 1. Първи е Килиан Мбапе от ПСЖ.

Цветя и послание до стадиона на "Кардиф", където вчера също се стекоха много фенове.

Родителите на футболиста дадоха няколко изявления пред аржентинската преса. В последните дни Емилиано бил безкрайно щастлив от трансфера си, тъй като сбъднал мечта - да играе във Висшата лига. Някога той много харесвал "Арсенал" заради Тиери Анри и Робер Пирес.

Бащата на Сала: Съсипан съм. Не знам какво да мисля...

Родителите, приятелите и съотборниците на играча вече се подготвят за най-лошото.