Помните ли едни фрази, когато явно поядосан от сумата, строителният предприемач Александър Ваклин казва:

"С толкова пари ти казвам, че ще мине през парламента да сменим закона - да са назначаеми тия тъпанари." Тъпанарите в случая са районните кметове... 

Нямам никаква идея откъде накъде на човек, правещ бизнес в България - и то сериозен, не със семки пред стадиона, - може да му мине през ума, че у нас се купуват дори кметовете. Или че закони се кроят "с кожа на клиента". Фантазьор някакъв... Сигурно Ваклин - макар и на пръв поглед любимец на прокуратурата и КПКОНПИ - участва в сложна многоходова комбинация на Сорос, да натопи стабилността и в частност нейните трима крепители.

Но както и да е...

Сетих се за думите на строителя обаче днес по повод това, че някой променил НК, а пък той - НПК, така че да не им окапят в залата устите на подчинените на прокурор Иван Гешев. Който вероятно с помощта на същите тези подчинени написа обвинение от 210 000 страници по КТБ. Че го и разпечата, че накрая се и оплака от това - че му е създало известни затруднения.

Разбира се, че е малоумие това, което се случва с четенето на КТБ толкова месеци.

Тогава къде е проблемът ли?

Проблемите са всъщност няколко.

Първият е, че променянето от полуграмотни - извинете - орки на коляно на постулати, засягащи основни жалони на такова консервативно нещо като правото, и то наказателното право, и то процеса, чрез който то действа и упражнява своето влияние за обществото - е парекселанс 101% гаранция, че всичко нормално ще се спасява презглава и ще бяга от тази държава. От измамения с единствения си дом, който не е срещнал правда и благодарение на това сега живее на улицата, до най-големите като ВАЦ, "Карфур ", предстои "Метро" и пр... В скоба - вицепрезидентът Илияна Йотова, която подписва "онова гражданство" за инвеститори, каза в понеделник буквално, че желаещи вече почти няма.

Да, днес едно нещо направено за "удобство" на едни хора, изглежда така (няма да коментираме те нормално ли е да внасят обвинителен акт, чието резюме - т.нар. диспозитив, се събира само в ЗИЛ). Но утре някой няма да научи в какво го обвиняват, благодарение на поправката на чл. 276. А на това - както е известно, имат право и най-неукият, и най-големият "звяр". Поне в обществата, които не си изяждат вождовете.

На второ място случката е доказателство, че у нас само държавното обвинение има невероятния комфорт да променя правилата на мача, докато го играе. Помислете си, ако някой от известните адвокати имаше тези прерогативи... Но, ок - държавата така действа и там, където дейстивтелно се борят с мафията, макар да не съм сигурен, че нашият случай е точно такъв.

Има един изключителен озадачаващ разнобой: при положение, че всеки твой хатър се задоволява моментално и немедленно - по най-безобразния начин за една съдебна система: с безумни протворечия, остри завои и "резки движения", внесени от правния Гаргантюа Дани Кирилов и разни бивши юрисконсултки от ГЕРБ (едната вносителка на нещо важно дори нямаше правно образование), имам един простичък въпрос:

Къде са резултатите?

Те са, да не обидим прокуратурата - повече от скромни. Не е ли фрапиращо такова противоречие? Защото нали знаете къде ще свършат обвиненията срещу например Вълчо Арабаджиев, който бил прал пари на баща си и майка си - големи данъкоплатци, които подслоняваха министрите на ЕС, като той трябва да "знае или предполага", че са придобити от престъпна дейност? Или, че Николай Банев е "изпрал един милиард". А дали са "читави" съответните лица е съвсем друг разговор...

Някои казват, че прокурор Иван Гешев ще е следващият Цацаров. Личното ми мнение е, че няма да е, защото аз например го харесвам, но това е друга тема - в кръга на шегата... Демагогията обаче е as father as son, както казват англичаните. Ако сравним последното мегаинтервю на Цацаров пред Слави (истински слагаческите му на други места не ги броим) и актуалните тв участия на Гешев, стилът е един - всичко добро ние сме изработили, за всичко лошо са виновни и ни пречат съдът, медиите на Прокопиев, законът, Лозан Панов, жената на Лозан Панов, кучето на Лозан Панов и понякога ЕК... За едни "факти и обстоятелства" се бълват купчина от клюкарски и позорящи подробности, за други се казва "не съм запознат", позовава се на следствената тайна, изобщо се сгушва в законно позволеното мълчание - по целесъобразност.

Окъпана в комфорта - ти да стреляш, а някой да мести мишената, за да има уж попадения, българската прокуратура няма нито една акция, която - освен в определени вестници, да не оставя съмнения. Че или е поръчкова, или ще катастрофира в съда, или и двете. Е, освен може би с ония сирийци с "хавалата", за която слушахме лекции колко страшен бич е за съвременното общество.

Тъжно е - да не би точно като на онзи безпочвен фантазьор Ваклин да почнат да ни минават разни мисли: че например държавното обвинение не брани държавния интерес на Република България, а някакви други интереси, идващи от "дълбоката държава".