Сър Дейвид Атънбъро предупреди, че „градината Едем вече не съществува” и призова световните политици и бизнес лидери да засилят опитите си за справяне с климатичните промени, преди нанесените вреди да станат фатални за планетата ни. Изказването на Атънбъро бе на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, където той заяви, че човешката дейност е тласнала света към нова ера, заплашваща да унищожи цивилизацията.

„Аз съвсем буквално съм от друга епоха – каза Атънбъро пред публиката от бизнес лидери, политици и други делегати, цитиран от „Гардиън”. – Роден съм по времето на холоцена – 12 000-годишен период на климатична стабилност, която е позволила на хората да се установят, да обработват земята и да създадат цивилизации. Това доведе до движение на идеи и стоки и ни направи глобално свързаните индивиди, които сме днес.”

Стабилността е позволила на бизнеса да се разрасне, на нациите да си взаимодействат, а на хората – да споделят идеите си, обясни 92-годишният британски естественик и телевизионен водещ.

„По време на моя живот всичко това се промени – продължи Атънбъро. – Холоценът свърши. Еденската градина вече не съществува. Променихме света толкова много, че според учените сме в нова геоложка епоха: антропоцен, ерата на човеците.”

Атънбъро изтъкна пред световните лидери от бизнеса и политиката, че единствените условия, които човечеството познава, се променят бързо. Проучване, проведено преди форума в Давос, посочва, че заплахите за околната среда днес са най-голямата опасност пред световната икономика. В същото време расте тревогата, че страните не умеят да работят заедно, за да се справят с климатичните предизвикателства.

Дейвид Атънбъро твърди, че е учуден от скоростта на замърсяване и увреждане на околната среда – наблюдения, които е събрал по време на заснемане на телевизионните си предавания „Синята планета” и „Династиите”.

„Ако хората могат наистина да разберат какво залагат на карта, вярвам, че ще разрешат на правителствата и бизнеса да се заемат с практическите решения”, коментира Атънбъро, наскоро избран за знаменитостта във Великобритания, на която най-много хора се доверяват.

Ако го направи, човечеството ще може да създаде свят с чист въздух и вода, неограничена енергия и устойчиви запаси от риба, смята той.

„Какво правим днес и в следващите няколко години, дълбоко ще повлияе следващите хиляда години. Растежът ще спре внезапно или по контролиран начин”, добави той пред журналисти след речта си на форума и припомни стария анекдот, че всеки, който си мисли, че може да има неограничен растеж в ограничени обстоятелства, е „или луд, или икономист”.

Надеждата на експерта е, че ще може да промени мисленето и нагласите на присъстващите на форума в Давос, тъй като именно у тях е концентрирана държавната власт.

„Огромните размери на проблема безпокоят много хора. Ако не се стегнем през следващото десетилетие, ние обричаме децата и внуците си на отвратително бъдеще”, предупреди Атънбъро.

Преди да изнесе речта си, той получи за работата си Кристалната награда на форума. Отличени бяха и две дами – Хайфа ал Мансур, първата жена режисьор на Саудитска Арабия, и Марин Алсоп, диригент на Балтиморската филхармония.

"Площад Славейков"