Руските телевизии НТВ и "Първи канал" излъчиха погребението на войник, загинал в Украйна, предаде Нюзру. (Виж видеоклипа ТУК.)

28-годишният десантчик Авдрей Травкин загинал докато се сражавал на страната на сепаратистите в Донбас. Той служил в парашутно поделение в град Кострома.

От "Първи канал" изрично обяснили, че Травкин заминал за Украйна на своя глава. Преди месец той си взел отпуск и отпътувал за Донбас. При това парашутистът не уведомил за решението нито своята съпруга, за която се оженил малко преди заминаването си, нито своите военни командири.

Телевизията съобщава само, че военнослужещият загинал, докато спасявал семейство в Луганска област. Повече подробности за смъртта му не се съобщават.

Другари на Андрей Травкин му отдават почит с изстрели във въздуха.

Излъчнването на погребението става в момент, в който долитат слухове за загинали руски войници. Според някои от тях жертвите вече може да са стотици. При това солдатите се изпращат в Украйна, като първо им казват, че отиват на учения. Близките им нямат връзка с тях от заминаването им.

На 28 август премиерът на самообявилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Запалченко заяви, че на страната на сепаратистите воюват руски военнослужещи. Той допълни, че това били хора, взели отпуск и предпочели да помогнат на своите братя славяни, вместо да се пекат по плажовете.

Руският опозиционен регионален депутат Лев Шлосберг от Псковска област бе пребит до безсъзнание, след като издаваният от него вестник "Псковская губерния" започва да разследва твърденията за загинали в Украйна парашутисти от местната въздушно-десантна бригада.

Същевременно първият зам.-главен редактор на опозиционното радио "Ехото на Москва" Владимир Варфоломеев написа днес в профила си във фейсбук, че в програмата се обадил баща и съобщил, че синът му е изпратен принудително да се сражава край украинското пристанище Мариупол. Наскоро младежът оцелял при битки край Донецк, където загинали много негови другари.

Журналистът Владимир Варфоломеев съобщки във фейсбук за младеж, изпратен принудително в Мариупол.