БНТ спира предаването "Открито" на Валя Ахчиева и обявява вътрешен конкурс за ново предаване за разследваща журналистика.

Решението е взето от Управителния съвет на националната телевизия, съобщиха оттам. Предложения за нов формат на разследващо предаване в обявения конкурс може да подаде всеки от журналистите в телевизията до 20 март 2019 г.

В съобщението се посочва, че за да се осигури максимална равнопоставеност при кандидатстването с концепции на всички журналисти, настоящият тв формат ще бъде временно спрян.

"Водена от обществената си мисия, БНТ постоянно работи по прилагането на високи професионални стандарти и стриктното спазване на законодателството, етичните норми и добрата журналистическа практика. Редакционната независимост продължава да бъде абсолютен приоритет на ръководството, а решението за вътрешния конкурс цели да надгради и осъвремени постиженията на най-добрия журналистически екип в България", посочват от БНТ.

"Ние искаме да качим разследващата журналистика на следващо ниво, но също така - да отворим честен и открит дебат за работата на гилдията като цяло”, казва генералният директор на обществената телевизия Константин Каменаров, по чиито думи БНТ от 60 години е еталон за качествена и задълбочена журналистика вече 60 години.

“В същия времеви слот ще продължим да излъчваме силния документален формат “В кадър”, донесъл не една и две награди на БНТ. Качествената разследваща журналистика има запазено място и в ежедневните ни публицистични предавания, както и в емисиите на “По света и у нас”, заявява още Каменаров.

По време на конкурса Българската национална телевизия ще организира и дискусия за разследващата журналистика с представители на Обществения съвет, СЕМ и съсловни организации. На нея ще се обсъдят новите тенденции, журналистическите предизвикателства, правната рамка и опита на европейските обществени телевизии в сферата на разследващата журналистика.

Малко след като новината, че "Открито" слиза от ефир, лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви публично, че кани Ахчиева и предаването й в телевизията на БСП - "Българска свободна телевизия". Премиерата на новия канал е в четвъртък сутринта от 7,30 ч. Председателката на социалистите обещава, че журналистката "ще има свободата да изразява себе си без цензура, да разследва без ничия намеса и да показва истината"

"На една журналистка се спира предаване, на друга се повдига обвинение", написа до медиите лидерката на левицата, правейки паралел с повдигнатото обвинение срещу Елена Йончева - към момента депутат от БСП. 

По думите на Нинова не за пръв път се опитват да заглушат журналистически разследвания на Ахчиева за корупция и злоупотреби. 

"Неслучайно при управлението на Борисов България е на едно от последните места по свобода на словото."

"В България има авторитарна власт, която тъпче основни свободи.", каза още водачката на лявата опозиция.