Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси уведоми президента Доналд Тръмп, че той няма да бъде допуснат да произнесе годишната си реч "За състоянието на съюза" в залата на Камарата, докато не приключи продължаващата вече повече от месец частична парализа на държавната администрация, предаде Ройтерс.

"Камарата на представителите няма да разглежда резолюция, разрешаваща произнасяне на президентската реч "За състоянието на съюза" в залата на Камарата, докато държавната администрация не възобнови работата си", пише Пелоси в писмо до Тръмп.

Приемането на такава резолюция се изисква преди президентът да може да изнася реч в долната камара на Конгреса, която сега се контролира от демократите.

Тазгодишната реч на Тръмп "За състоянието на съюза" бе планирана за 29 януари.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще отложи изнасянето на годишната си реч "За състоянието на съюза", докато не приключи продължаващата вече повече от месец частична парализа на държавната администрация, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
Тръмп обяви това в туитър, след като председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси му отказа достъп до залата на Камарата за произнасянето на речта, докато администрацията не възобнови изцяло работата си.
Тръмп посочи в два туита, че не търси друго място за речта си, защото "никое друго място не може да се сравни с историята, традицията и значението на залата на Камарата" на представителите.
Тръмп туитна още, че очаква с нетърпение да изнесе "страхотна реч в близко бъдеще".
Малко преди това Тръмп беше заявил в разговор с журналисти, че ще намери "алтернативно място" за изнасяне на речта "За състоянието на съюза", в която президентът излага вижданията си за положението в страната и обявява насоките на действие на администрацията си.
Пелоси по-рано помоли Тръмп да отложи речта си, докато не приключи парализата на администрацията, но Белият дом се опита да пренебрегне молбата й, като обяви, че Тръмп ще произнесе речта си на 29 януари, както е планирано.
След това обаче Пелоси уведоми Тръмп, че контролираната от демократите Камара на представителите няма да приеме необходимата резолюция, която позволява на президента да вземе думата на съвместно заседание на двете камари на Конгреса. Тръмп заяви, че ще изнесе речта си на друго място след отказа на Пелоси да го допусне в залата на Камарата на представителите и определи този отказ като "позор", пише БТА.

Блокирането идва само ден след като демократите в Камарата гласуваха специален закон, с който забраняват на Тръмп да извади САЩ от НАТО, ако реши, че има такива намерения.