Издирването на футболиста Емилиано Сала и на пилота Дейвид Айбтсън, изчезнали в малък самолет над Ламанша в понеделник вечерта, е прекратено предадоха световните агенции, цитирайки спасителната служба на Нормандските острови, която ръководеше акцията. В нея се включиха екипи от Великобритания и Франция.

Сала е пътувал за Кардиф от Нант, за да се присъедини във вторник към едноименния отбор от Висшата лига на Англия, след като уелсците го закупиха в края на миналата седмица за рекордните 15 милиона паунда.

Машината е наета от мениджъри, които са участвали в сделката. 28-годишният аржентинец е отказал предложения от новия му клуб билет за редовен полет, тъй като искал да спести време и да избегне прекачвания и престои по летища.

Самолетът изчезва от радарите около 22:30 часа наше време в понеделник след подадено искане за разрешение за кацане и до тази вечер от него не бе открита и следа. В последните 24 часа търсенето не бе спирало, а в него участваха аероплан, хеликоптери, плавателни съдове, използвани са сателити и са проверени данните от мобилните телефони на двамата.

Сестрата на играча - Ромина, помоли операцията да не спира, но спасителите заявяват, че предвид времето от годината шансовете двамата да са оцелели клонят към нула. Капитан Дейвид Баркър от екипа се извини на семейството на Сала, но обясни, че продължаването на действията е безсмислено. 

На борда на изчезналия "Пайпър Малибу" е имало спасителна екипировка, каза той. Някои участъци са проверени по няколко пъти.

Собственикът на "Кардиф" Винсънт Тан благодари на екипа от операцията, а също така за целия футболен свят заради съпричасността и предложената подкрепа. 

"Продължаваме да се молим за двамата и техните семейства", каза още бизнесменът.