София излиза в грипна ваканция от понеделник - 28 януари, до 4 февруари включително, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Епидемията вече е в столицата, затова учебните занятия се прекратярат за една седмица. Това значи, че няма да работят училищата, както е вече в по-голямата част от страната. Столицата е една от последните области, в която е обявена грипна епидемия.

"Знам, че „целият Млечен път е във ваканция, само София-град – не е“, но грипна ваканция се обявява при определени показатели, които се следят ежедневно от Здравната инспекция. Съжалявам за теста по химия в сряда, но от тестове и контролни човек в крайна сметка не може да избяга.", написа в официалната си страница във "Фейсбук" столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

От понеделник във ваканция заради бума на вирусни инфекции е и област Кюстендил - но там е за по-кратък период - до 1 февруари включително. 

Същото важи и за област Благоевград.

"До второ нареждане в трите области се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации", съобщават още от здравното министерство.

Лекарите предупреждават - при първи симптоми на грип се обърнете към специализирана помощ и незабавно вземете мерки с предписани лекарства. Вирусът може да доведе до сериозни усложнения, ако не се лекува добре и навреме.

Към днешна дата грипна епидемия е обявена на територията и на следните 15 от общо 28 области: Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян, Софийска област, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол, както и на територията на община Луковит. Отменена е грипната епидемия на територията на област Перник.