НАТО търси и военни варианти, и алтернативни инициативи, за да спаси Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег.

Това е част от отговора, който генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг даде на въпрос на Клуб Z след днешното заседание на Съвета "НАТО-Русия" в Брюксел.

Попитахме Столтенберг: въможно ли е САЩ да разположат забранени от договора ракети в Европа, ако го напуснат заради неизпълнението му от страна на Русия. Само преди седмица за такова разполагане намекна в телефонен брифинг за журналисти Андреа Томпсън – зам. държавен секретар за оръжейния контрол и въпросите на международната сигурност.

На днешното заседание Брюксел и Москва не успяха да разрешат противоречията помежу си относно договора, изтъкна Столтеберг.

Ето и пълния отговор на генералния секретар на въпроса на Клуб Z:

“Както вече казах, днес няма нови американски ракети в Европа. Има руски ракети от няколко години насам, идват все повече и повече руски ракети. И те продължават да разполагат ракети, които са в явно нарушение на договора. Това е проблемът, това е причината, поради която договорът е застрашен. Договорът е изпразнен от съдържание поради факта, че една от страните по него не го спазва. И няма договор,който да бъде ефективен, ако се спазва само от една страна.

САЩ дадоха ясно да се разбере, че Русия трябва да се върне към спазването на договора. Дадоха й време до 2 февруари. Ако Русия не се върне към спазването му до тази дата, САЩ ще започнат процеса по напускането на договора, който ще приключи в срок от шест месеца. Така че все още има време и възможност за Русия да започне отново да го спазва.

Започнахме процеса на разглеждане на това какво ще правим, ако Русия не се върне към спазването. Но главният ни фокус сега е да върнем Русия обратно. Защото това ще спаси или съхрани договора. И, както казах преди малко, няма да спекулирам, няма да казвам предварително какви изводи ще направим, защото това е въпрос, който изисква внимателна оценка, някои наистина важни съображения за намиране на точния баланс между съхранението на ефективно възпиране и отбрана от страна на НАТО без ненужно ескалиране на ситуацията. И именно затова ще го направим разумно, преди да правим изводи. Ще го правим в рамките на консултациите.

Ще търсим военни варианти, но ще обсъдим и  алтернативни инициативи, що се отнася до контрола над въоръженията. Искам да изтъкна, че няма да повтаряме огледално това, което прави Русия. Но са ни необходими надеждна отбрана и възпиране.“

Руската делегация се води от зам.-министъра на външните работи Сергей Рябков.

Йенс Столтенберг призна, че договорът е в реална опасност. Москва не е показала желание за компромис, но всички европейски страни се надяват на дипломатически напредък по време на шестмесечния процес на оттеглянето на САЩ.

Колкото по-бързо Русия се върне към спазването на договора от 1987 г., толкова по-добре, смята Столтенберг.

Същевременно той заяви, че Кремъл се опитва да отвлече вниманието от същинския проблем, като създава друг, несъществуващ. Така например по време на срещата от руската страна заявили, че разположените в Европа американски ракети прехващачи са в нарушение на договора. Което според генералния секретар не е вярно.

Вашингтон и съюзниците му от НАТО обвиняват Москва, че е разработила и разположила в Европа ракета „Новатор 9M729“, известна още като SSC-8. Русия отрича и твърди, че ракетата е с малък обсег, - само 480 километра, който я поставя извън договора. На свой ред Кремъл обвинява Съединените щати, че търсят фалшив претекст, за да напуснат постигнатото преди 31 години споразумение, за да могат да разработват нови ракети.