САЩ ще формират коалиция от 10 страни, които ще имат основна роля в борбата със сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава" (ИД) в Ирак.

Това съобщи на срещата на НАТО в Уелс американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от Ройтерс.

България няма да участва в коалицията. В нея ще влизат САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Полша, Дания, Турция, Австралия и Канада.

"Те обаче няма да изпращат войници в Ирак, това ще е "общата червена линия", каза Кери. Той призова всички тези съюзници да дадат по някакъв начин своя принос в борбата срещу "Ислямска държава". 

 

Кери настоя също до започването на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по-късно този месец да бъде изработен план за борба с джихадистите. 

НАТО няма да участва в никакви бойни операции в Ирак и помощта за тази страна в борбата й срещу джихадистите ще се предоставя от отделни държави и партньори, заяви представител на западно правителство, цитиран от Ройтерс. 

Очаква се лидерите от алианса да се договорят днес пактът да помогне при организирането на помощта за Ирак в областта на сигурността, включително чрез координиране на доставките по въздуха. Според източника, пожелал да запази анонимност, НАТО ще създаде център, който да координира предложенията за военни пратки и ще осигурява транспортни самолети.