Наоми Осака спечели Откритото първенство на Австралия и това е втора поредна титла за японката от Големия шлем. През миналата година Осака триумфира на US Open. Успехът в Мелбърн й донесе още един връх - в понеделник официално ще оглави световната ранглиста на мястото на Симона Халеп (Румъния). 

На финала Осака пречупи трудно чехкинята Петра Квитова за близо два часа и половина - 7:6(2), 5:7, 6:4. 

Още в първия сет пролича, че битката ще е равностойна. И двете тенисистки имаха възможности за пробиви на сервиса на своите опонентки, но не се възползваха. Така се стигна до тайбрек, в който Осака спечели.

Вторият сет бе наистина драматичен. Квитова дръпна с 2:0 след пробив. Осака обаче отвърна, като явно показа, че не иска да стига до трети сет. Тя върна брейка и реализира втори - след четири поредни гейма поведе с 4:2. При 5:3 и сервис на Квитова, азиатката получи три мачбола при 40:0. Чешкинята обаче показа, че е боец, неутрализира опасността и на свой ред направи обрат - 7:5 и трета част.

Осака се разплака и се възползва от възможност в правилника да влезе в съблекалнята. Явно бе успяла да се овладее и отново заигра по шампионски. В третия гейм направи пробив, който се оказа достатъчен да вдигне победоносно ръце след 6:4 и 2:1. 

Наоми си тръгва от Зеления континент с 4 милиона долара в банковата си сметка, а за Квитова остават 2 млн.

„Никога не съм била силна в приказките, така че няма да говоря много, а и не знам какво точно да кажа, защото съм много развълнувана и щастлива, каза Наоми Осака. - Специално благодаря на хората в моя екип, защото без тяхната помощ нямаше да успея да взема титлата тук. Тенисът вече не е толкова индивидуален спорт, много важно да имаш точните хора около теб. Петра Квитова е отлична тенисистка и аз й пожелавам успех.“

Въпреки загубата чехкинята отново накара спортният свят да говори а нея по хубав повод. В края на 2016-а тя бе нападната от крадец в дома си в град Простейов и намушкана с нож в ръката. Тогава имаше съмнения дали Квитова ще може да се върне на корта. Възстановяването й отне месеци. След полуфинала тя се разплака на въпрос на Джим Къриър за инцидента отпреди малко повече от 2 години.

Мъжкият финал между Новак Джокович и Рафаел Надал ще започне около 10:30 часа наше време в неделя.