Новак Джокович. Това е шампионът на Откритото първенство на Австралия. Сърбинът показа защо е номер 1 в света и вече рекордьор по титли в Мелбърн - със 7.

Той тотално доминира на финала срещу Рафаел Надал (№2) - 6:2, 6:3, 6:2, за малко повече от два часа. Никой не очакваше такова превъзходство - испанецът не бе загубил сет до мача за титлата.

Жокера имаше шест титли, колкото Роджър Федерер и Рой Емерсън (постигнати преди Откритата ера), а вече е еднолично начело. Това е 15-ото му най-високо отличие от Големия шлем.

Надал бе награден от треньора на Джокович - величието Иван Лендъл.

Днес Надал, който пропусна да стане единственият тенисист в "новото време" с най-малко по две титли от всички турнири от Гранд слам, опита много оръжия, но Новак имаше отговор за всичко.

Той "захапа" съперника още от първия сервис гейм, в който направи пробив. След това реализира още един, а за цялата част допусна само една точка на своя начален удар. Трудно е за вярване, но се случи.

Нататък Матадора започна да подобрява играта си, но днес просто не му се получи дори да е равностоен. Основната причина за това е "машината" Джокович, който само допреди година изглеждаше в тежко състояние в Мелбърн заради контузиите.

В третия сет сърбинът все пак даде точка за пробив на Надал - и това беше неговият шанс. Световният №1 обаче се справи блестящо и в следващия гейм отново смути подаването на Краля на клея. Което се оказа решаващо за сета и мача - 3:0.

Това бе 53-ият мач между Джокович и Надал, а победата е 28-а за Ноле. И може би най-лесният му успех срещу големия съперник. Двамата имат история с епични битки помежду си, предпоследната от които в Шлема бе на "Уимбълдън" (3:2 за Джокович), но днес не видяхме сблъсък.

Новак Джокович се приближава до Роджър Федерер (20) и Рафаел Надал (17) по върхове в Гранд слам. А ако сърбинът запази сегашната си форма, този път на Рафа ще е значително по-трудно да триумфира на "Ролан Гарос". Сега и Федерер обеща да участва там.