Привърженикът на елитарните тв формати и настоящ кмет на варненския район "Владислав Варненчик" Неделчо Михайлов официално сформира граждански команди, които да "страхуват" лошите в квартала. Всичко става "с оглед на осигуряване сигурността на гражданите и спазването на обществения ред", гласи съобщението. Както е известно, Владиславово е населено доста гъсто с роми. 

Михайлов вече го е измислил - отрядниците ще патрулират по двама, като в началото в дните петък, събота и неделя от 17 ч до 24 ч. Те ще притежават автомобил и "необходимите отличителни знаци, за да бъдат разпознаваеми от обществото".

Навремето имаше едни сърдити дядовци, които наблюдаваха подрастващите да не се целуват по пейките и бяха "разпознаваеми от обществото" с една превръзка на ръката - ДОТ (Доброволни отряди на трудещите се).

Съобщението, разпространено от кажи-речи всички варненски сайтове, продължава още по-вълнуващо:

"Основните задачи на членовете на доброволните отряди ще е оказване на дистанционен респект спрямо нарушителите, светкавично взаимодействие с полицията, както и оказване помощ на гражданите при битови проблеми."

И ако битовите проблеми са повече енигма (канализацията ли ще отпушват?), "светкавичното взаимодействие" е любопитка, защото полицията и без Неделчовите воини по закон трябва да действа светкавично, то дистанционният респрект направо си буди притеснения. Една по-длъжка сопа например средство за дистанционен респект ли е?

С начинанието си Неделчо, който е отколешен привърженик на здравата ръка и се титулува боксьор (виж видеото по-долу) изпреварва на светлинни години МВР. Безспорен недостатък, който неминуемо води до назадничавост на упоменатата институция, е, че тя работи на базата на законите на републиката. Като например новия Закон за МВР, който тепърва обуславя доброволни сътрудници, но този апарат дори още не е проходил. А и да респектират там въобще не става въпрос, защото е незаконно - нито дистанционно, нито по-изкъсо.

Отделно по т. нар. програма "Сигурност" безработни бяха причислени в помощ на жандармерията - вместо да подпират метлите по градовете, да наглеждат бабите на село.

Не е ясно на каква нормативна база стъпват шпицкомандите на Неделчо и кой ще им плаща, камо ли за коли и "отличителни знаци". Ако са данъкоплатците - защо?

Сайтът "Варна утре" цитира кметството относно строгите му, но справедливи изисквания при подбора:

Доброволните отряди ще носят името "Градска стража". Кандидатите, които вече не липсват, трябва да са пълнолетни български граждани във видимо добро физическо и психическо състояние.

Интересно е в какво психическо състояние е този, който пуска хора от улицата с неясни лични обременености да въдворяват ред в ромска махала през ХХI век. Около 23,55 ч през нощта примерно.

За финал ето съвсем малка извадка The best от времената на Михайлов като тв звезда: