МВР обмисля да закупи високоскоростни автомобили за контрол по магистралите у нас, съобщи пред БНР главният секретар на ведомството Ивайло Иванов. Пътната безопасност е сред приоритетите на ръководството на министерството и затова ще бъдат взети и още мерки, допълни Иванов. 

„Въпреки лошите данни искам да кажа, че през 2018 година регистрираните ПТП-та са минус 198, загиналите са минус 73, ранените са минус 207. Не е цифрата, която ние очакваме и искаме да постигнем, но все пак с мерките, които са предприемани досега и които смятаме да предприемем в бъдеще, има 73 човешки живота, които са спасени. Трябва да затвърдим тази тенденция. Много мерки сме набелязали", заяви Иванов.

„Въпреки че има увеличение на доверието в МВР, то не е на нивата, на които на мен би ми се искало да бъде“, каза главният секретар пред нацоналнато радио и увери, че ще продължава да работи за това.  

Относно последния случай с полицаи от 4-то РПУ в София, обвинени за участие в престъпна група, Иванов заяви, че поведението им няма как да бъде толерирано. Той заяви също, че „по никакъв начин няма да толерира посегателства срещу полицаи, които изпълняват служебните си задължения“.

Ивайло Иванов коментира и набелязаните мерки срещу битовата престъпност:

„Ежемесечно докладите от областните дирекции пристигат при нас, те се анализират, вижда се къде има пропуски и също така се вижда и къде има добри практики, които се стремим да наложим навсякъде".

Според Иванов наличието на повечето служители не е гаранция за решаване на проблема. Той коментира още и скандала с фалшивите инвалидните пенсии.

„Разследването продължава, защото то не е само на едно място, ние се насочихме първо към градовете, където процента на инвалидните пенсии е най-голям в сравнение с областни градове. Това не е епизодична акция, тя ще продължи, ще обхванем всички области, просто трябва да се разбере, че има един финансов ресурс, който изтича не по направление", заяви Иванов пред радиото.