Служебното правителство ще подготви проект за промяна на Закона за държавния бюджет за 2014 г., в който ще се предвиди дефицит между 2,6 и 2,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Това е съобщил финансовият министър Румен Порожанов в интервю за в. "Стандарт", предаде пресцентърът му. В момента разписаният дефицит е до 1,8% от БВП. Документът ще бъде приет от следващия порламент.

„Приходите в бюджета за 2014 г. са надценени от гледна точка на променената макроикономическа среда. В прогнозата към Закона за бюджета се предвиждаше ръст на икономиката и инфлация, а в момента имаме дефлация, която се отрази на приходната част", казва Румен Порожанов.

Според него при самото планиране е заложен нереалистичен ръст на данъчните постъпления от 11% спрямо отчетените за предходната година, което при растеж от 1,8% не е осъществимо. Оценката на министър Порожанов за неизпълнението на приходната част на бюджета е в рамките на 900 млн. лв. основно в заложените към Агенция „Митници" параметри.

Министърът на финансите анонсира, че в прогнозата за 2015 г. ще бъдат заложени параметри на базата на вече актуализирания бюджет за 2014 г., като дефицитът ще бъде в рамките на 2% от БВП