Антикорупционната комисия, прокуратурата и МВР „да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта“ в търсене на връзките между висшите политически кръгове и инвеститорите, печелещи крупни обществени поръчки. 

Такъв апел отправи държавният глава Румен Радев, който днес заедно с вицепрезидента Илияна Йотова отчете втората си година на „Дондуков“ 2. 

Отчет обаче на практика се чу много малко. В по-голямата част от изложението си Радев говори за теми, засягани в почти всяка негова публична изява – ерозия на демокрацията, потъпкване на права и свободи, в т. ч. свободата на словото и в частност по случая „Елена Йончева“, лобисткото законодателство, което по думите му настоящият парламент прокарва все по-често, корупцията и решението на кабинета да започне преговори със САЩ за закупуване на нов тип боен самолет, елиминирайки шведската оферта. 

Държавният глава, който от едно известно време насам говори за обединение на нацията, което бе разтълкувано от анализатори като заявка за бъдещ политически проект, анонсира на финала създаването на съвет за стратегическо развитие на България към президентската институция, чиято цел ще е да разработи „алтернативи на институционалния блокаж на икономическия застой“.

Радев даде и неясната засега заявка, че ако и следващият парламент формира безпринципни коалиции само в името на властта, „това ще е последното раздаване на картите в настоящата политическа система“. На въпрос би ли подкрепил референдум за смяна на политическата система, отговори, че законът за допитванията до народа е рестриктивен. Обяви обаче, че би подкрепил нов политически проект.

Кой говори с Путин

„Това бе година на илюзорна стабилност, нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания. Президентството бе последната бариера пред лобистко законодателство“, започна словото си Румен Радев.

След което се похвали какво е свършил за изминалата година като: десетки визити в чужбина и десетки посещения на чужди държавници у нас, защита на българския въгледобив на екологичния форум в Катовице и др. От отчета на Радев обаче стана ясно, че не кабинетът, а той е възобновил диалога с Русия, дал е идея за по-задълбочено икономическо сътрудничество с Китай и е допринесъл за свързаността на Балканите. Тези три неща са „гордост“ за „Дондуков“ 1.

Президентът отчете, че „задълбочил диалога с лидерите на всички балкански страни“. Балканите бяха фокусът на българското председателство на ЕС в първата половина на 2018-а. „Посещението ми в Москва възстанови политическия диалог на най-високо ниво след дълго прекъсване“, посочи още държавният глава, визирайки срещата си Владимир Путин миналия май (в Сочи), породила спорове между ГЕРБ и президентството кой всъщност е възобновил въпросния диалог – защото веднага след Радев и премиерът Бойко Борисов посети Федерацията за разговори с руския държавен глава.

От думите на Радев стана ясно, че той е бил двигателят за създаването на центъра за глобално партньорство с Китай. Въпреки че Борисов обяви тази идея преди форума 16+1 в София. 

Едно от седем

Държавният глава отчете още, че е наложил вето на различни закони седем пъти, от които само едно не беше преодоляно – това по закона за приватизацията (не мина, след като скандалът стана прекалено оглушителен, б.р.). 

„Тук искам да бъда пределно ясен – ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание. Не броят на ветата, а липсата на реално обсъждане на поставените с тях проблеми може да девалвира този конституционен инструмент. Парламентът се съобрази само с едно от тях, но това спести огромни средства на българските данъкоплатци“, посочи държавният глава.

Отчете още, че е сезирал пет пъти Конституционния съд по други закони, като „в два от случаите НС само и тихомълком отмени атакуваните наредби“.

„Повдигнах и темата за националното единение. Това не е апел за индулгенция на виновните, за изтриване на миналото или за празнословие. А зов за обединение на нацията – за съхраняване на гражданските права и суверенитет. На демократите от разни цветове срещу автокрацията, на свободомислещите срещу онези, които потъпкват свободата на словото“, даде пак заявка Радев за проект за „национално единение“.

Европа като статист

Дотук обаче с отчета. Последваха критиките към управлението с акцент върху решението за изтребителите, законодателната дейност на Народното събрание и... Елена Йончева.

По отношение на изтребителите Радев отново определи процедурата като опорочена. Правителството предложи, а парламентът възприе – да се започнат преговори със САЩ за придобиването на F-16, въпреки че американската оферта не отговаря на заложените от България критерии за цена, разсрочено плащане и пр. Така на практика бе елиминиран другият фаворит – шведският „Грипен“. В изявите си по повода председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов определя това решение като геостратегическо, европейско и евроатлантическо.

„За разлика от политиците лобисти аз не говоря за изтребители. Никога като президент не съм казвал кой е по-добър и кой трябва да купим. Настоявал съм за прозрачна процедура. Конкурсът е опорочен – започна като състезателна процедура и приключи като фарс. Използваха европейските партньори като статисти и злепоставиха САЩ, като им дадоха служебна победа. Спуснаха димна завеса върху предложенията – беше изготвен документ с невярно съдържание, който да вкара в заблуждение и народните представители. Така отиваме в неизвестното и ще плащаме много повече“, посочи днес Радев. 

Отговори и на критиките на управляващите, базирани на негово интервю от 2012 г., в което според тях определял F-16 като най-добрия избор, а сега се обявявал против. По думите на Радев „основната теза в статията е изборът на нов изтребител“, но към онзи момент сме имали заделени за целта едва 700 000 лева.

„Неслучайно настоявам за добро образование, някои политици трудно осмислят каквото четат“, обобщи Радев, навярно визирайки Цветанов.

Политическо преследване

След като на няколко пъти Радев спомена в изявленията си потъпкване на свободата на словотото, бе попитан дали визира случая с обвинената в пране на пари по линия на фалираната КТБ червена депутатка Елена Йончева.

"Категорично не визирам само г-жа Йончева", посочи Радев. Имал информация и за "много други случаи за журналисти по провинцията, преследвани с други инструменти на властта".

След което обаче заговори конкретно за Йончева и попита защо няма и други обвинени за аферата с КТБ по примера, по който тя е обвинена - че знаела за престъпния произход на средствата на банката.

"Расте убеждението у гражданите, че това е политическо преследване. Ако тя се подвежда под отговорност, защото е знаела за престъпния произход на средствата, то това поражда много въпроси – тя ли подкара множество институции да си влагат парите в КТБ, или управляващите по това време? Защо не се търси отговорност от тях, били са длъжни да знаят за характера на тази банка. Тя ли запушваше очите и ушите на МРВ, ДАНС и защо не са подведени под отговорност техните ръководства? Тя ли връчи наградата "Мистър Икономика"? Тя ли водеше политици за получаване на пари на ръка от банката? Има ли медии, получавали пари от банката, и как са използвали тези пари и като големи медиии защо не са разбрали за престъпния произход на средствата и не са подведени под отговорност?", попита държавният глава.

Потенциално зависими политици

"Преди една година заявих тук, че трябва да отстоим демократичните си права, свободата на словото и да се преборим за налагане на върховенството на закона. По отношение на свободата на словото - изтъкнати професионалисти се потискат с инструментите на властта, доверието в НС достигна критично ниво – законите се приемат с преходни и заключителни разпоредби и без оценка за въздействие, лобисткото законодателство измества безцеремонно обществения интерес. Липсва отговорност и отчетност на управлението. След като обществото не реагира на 500 милиона за язовири, без обсъждане и санкция от НС – защо да не се разпределят по същия начин 1,3 милиарда за магистрала. След като стана практика парламентът да прегласува решенията си по решение на Министерския съвет, защо да не се прегласува финансовата рамка от 1,8 милиарда (за изтребителите, б.р.) за изтребителите", продължи с критиките Радев.

Йотова говори за "новите българи" и липсата на контрол при издаването на паспорти.

Според него, ако сега България кандидатстваше за влизане в ЕС, то нямаше да може да отговори на критериите за стабилност на институциите, гаранция за правата и свободите на гражданите и конкуренция в икономиката. Вместо това имало "фаворизиране на корпоративния интерес и погазване на закона и стимулиране на бизнес кръгове чрез протекции и скандални обществени поръчки, а лобисткото законодателство задушава конкуренцията". Нямало реформи, а раздаване на пари в изборната 2019-а.

"Апелирам КПКОНПИ, прокуратурата, МВР и службите да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта. В потенциално зависими политици собственицина фирми, които печелят крупни обществени поръчки и потенциални свързани с тях лица", апелира в заключение държавният глава.

Нов политически проект - защо не

Радев даде заявка, че би подкрепил нов политически проект като контрапункт на настоящото управление.

"Да пречупим корупцията, да отвоюваме свободата на словото, защото виждате какво се случва с критиците на властта. Въпросът вече не е дали, а кога", отвърна той на въпрос дали е "за" предсрочни избори веднага. - Но трябва да имаме изборни правила, които да ни гарантират, че сами си избираме управниците. Бих подкрепил нов политически проект, ако той отстоява тези ценности."

В този контекст бе попитан дали подкрепя референдум за смяна на формата на управление (каквото допитване не се разрешава по едноименния закон). "Референдумът е мощен инструмент, трябва да подхождаме много внимателно към него. Не се организира самоцелно, трябва да има идея, която да узрее, и да се създадат такива условия, че да бъде успешен", посочи държавният глава и припомни, че сега е трудно един референдум на "мине". По отношение на президентските правомощия отвърна, че те намаляват с годините. Това се е случило и в мандата на предшественика му Росен Плевнелиев с неговото "мълчаливо съгласие". А дали ще иска увеличаване на правомощията на президента, Радев отвърна:

"Зависи от процесите в страната и решимостта на обществото да се пребори с имитацията. Ако и следващият парламент излъчи компромисна управленска коалиция или безпринципна управленска коалиция в името на властта, това ще е последното раздаване на картите в настоящата политическа система."

В заключение посочи, че не вижда "база за партньорство с правителството". На въпрос за самокритика Радев не отговори.