Червената и синята лампичка, с които беше електрифициран краят на речта на Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ, не ми дават мира. С провалените си политици БСП се е устремила към властта и това ако не ви светне червената лампичка, аз ще ви светна синята, обеща Борисов и остави актива в чудене с пожарна ли, с линейка ли, с полицейска кола ли ще въздаде справедливост. Че и букварният експеримент с кучето на Павлов не може да обясни нещата, там лампичката е била само една.

По липса на други научни експерименти, свързани с усвояването (с усвояването на храна, да не си помислите, че с усвояването на пари от обществени поръчки) решавам да се върна към експеримента на Павлов. В него, както сме го учили, се доказва връзката на слюноотделянето и храносмилането и още по-точно - прави се опит дали слюноотделянето се предизвиква непременно от храна или и от представата за нея. Лампичката е представата за храна. И предизвиква слюноотделяне. Това е червената лампичка – светне ли, съответният активист трябва да получи сигнал да насмете БСП и се налага всеки активист да слюноотделя, а не само Тома Биков да отговаря като някакъв дежурен по слюноотделяне, обясни лидерът на ГЕРБ.

В училище учехме експеримента само дотук. Павлов обаче не спрял на това място. През 1927 година решил да провери при какво положение кучето би върнало храната. Нежности в такива научни и партийни дейности нямат място. Павлов инжектирал в нахраненото куче морфин и то повърнало храната. И така няколко пъти. Докато накрая вместо морфин сложил в спринцовката чист физиологичен разтвор, но кучето пак повърнало изяденото. Това е един вид синята лампичка.

Така всичко си идва на мястото – ако червената лампичка светне и активистът слюноотдели критика към БСП – ще получи храна. Ако се прави, че не забелязва лампичката, ще му се наложи да повърне погълнатото преди това като активист на ГЕРБ. А вие се подигравахте, че не било ясно какво иска да каже лидерът с червената и синята лампичка. Така е, като не сте убедени, че всичко, което казва г-н Борисов, има строга научна обосновка и е предназначено за добре образовани хора.

"Редута"