Два месеца преди официалната дата за излизане на Великобритания от ЕС усещането на Острова е тягостно. Докато бизнесът се готви за най-мрачни сценарии, министър-председателят Тереза Мей изглежда все по-отчаяна в опитите си едновременно да спаси и партията, и икономиката на страната си от катастрофа. Да съумее и в двете е от изключително значение за бъдещето на Кралството.

Все по-невероятно изглежа обаче, изходът от ситуацията да е същевременно положителен за консерваторите и за британското стопанство. В по-общ смисъл - това не вещае нищо добро за Албиона, тъй като всяка черна точка за торите е наливане на вода в мелницата на опозицията, чийто лидер, Джереми Корбин, е антиподът на здравия разум. Ако Брекзит без сделка би имал тежки последици за бизнеса, евентуалната победа на лейбъристите при следващите избори е истинският кошмар за частния сектор. И не само.

Ябълката на раздора

Основната ябълка на раздора остава границата с Република Ирландия. Много депутати от Консервативната партия, сред които сър Греъм Брейди, настояват правителството да премахне от сделката с Брюксел клаузата за отворена граница между Ирландия и Обединеното Кралство, при която британските власти губят възможността да сключват независимо търговски договори с трети страни за неопределен период от време. Сигналите от Брюксел към момента показват обаче, че Съюзът не е склонен да предоговори въпроса и че би интерпретирал отхвърляне на договорката за ирландската граница като ход еквивалентен на Брекзит без сделка. Същевременно, оставането на Северна Ирландия в митническия съюз и въвеждането на морска граница между нея и останалата част от Кралството се изключва, като потенциална предпоставка за сепаратизъм от страна на Белфаст.

И все пак, ако 27-те склонят да предоговорят граничния въпрос, времето до 29 март, когато Великобритания трябва да напусне Съюза, изглежда крайно недостатъчно за постигане на компромис. А много от същите тези консервативни членове на Камарата на Общините, които настояват за поправка в клаузата за ирландската граница, разглеждат опцията за удължаване на преговорите и отлагане на Брекзит като също толкова лоша, колкото и влизането в сила на настоящата договорка.

Подготовка за шока

Тереза Мей, съответно, е поставена в твърде тежко положение, чието положително разрешение изглежда зависи предимно от настроенията в Брюксел. И докато на „Даунинг Стрийт” и в Уестминстър цари несигурност, бизнесът се готви за липса на сделка. Британската търговска камара обяви, че много от най-сериозните компании на Острова вече разходват ценни ресурси, за да се подготвят за шока от евентуална неуговореност между ЕС и Кралството. Миналата седмица пък гигантите „Еърбъс” и „Сименс” предупредиха, че Брекзит без сделка ще има фатален ефект върху бизнеса им в страната. На този фон цените на имотите продължават да вървят надолу, като в богаташките лондонски квартали Кенсингтън и Челси стойностите на недвижимите имоти са паднали средно с 21,2% през последните 12 месеца.

Тази седмица е решаваща за позицията на Лондон. Ако Тереза Мей не постигне компромис най-напред в британския парламет, а след това и в Брюксел, шансовете й да остане на власт ще се стопят. При подобен провал и последвалата икономическа нестабилност консерваторите може да претърпят сериозна загуба на евентуални избори и Лейбъристката партия да получи мнозинство.

Под звуците на Интернационала

А Джереми Корбин е опасен за Великобритания колкото Брекзит на втора степен.

Известен с крайнолевите си възгледи, Корбин симпатизира на терористичната организация ИРА през 80-те, а днес е изразител на подкрепа за катастрофалното управление на комуниста Николас Мадуро във Венецуела. Казано другояче, известната със своята политическа умереност и прагматичност Великобритания може скоро да попадне под властта на един убеден комунист. Още повече, Корбин не е изолиран лидер. В партията му има немалко крайни елементи, а академичната система на Острова от десетилетия произвежда хора скептични към свободния пазар и със силно идеологизирани възгледи.

И така, без да искат, неколцина души доведоха страната си до ръба на скалата. Все още има възможности пред Кралството, но въпросът днес е преди всичко да се смекчат щетите.

Тереза Мей

Но, за да се прозре политическото падение на Острова е достатъчно да се установи, че най-сериозният политик там в момента е Тереза Мей - министър-председателят, който претърпя най-тежкото поражение в историята на Камарата на общините. А референдумът за Брекзит, който торите бяха замислили като популистка играчка, може да дари „Даунинг Стрийт” с нов обитател, който вероятно пие чая си сутрин под звуците на Интернационала.

П.П. Ако си мислите, че преувеличавам сериозността на ситуацията, докато пишех този този текст стана ясно, че правителството разглежда възможността за военно положение в случай на размирици - Брекзит без сделка може да означава недостиг на основни стоки в първите седмици след 29 март.

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".