Лидерите на НАТО одобриха днес План за готовност за действие, който предвижда създаването на сили за бързо реагиране, предаде Ройтерс.

Решението бе взето на срещата на върха на пакта в Нюпорт, Уелс.

Силите за бързо реагиране ще могат да бъдат разполагани в много кратки срокове, каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Той поясни, че тези сили ще включват няколко хиляди военни, които ще могат да се разполагат бързо, до няколко дни.

 "Обстановката със сигурността, пред която сме изправени, е по-непредвидима от всякога. Русия атакува Украйна, екстремисти напредват в Близкия изток, нестабилността се увеличава в Северна Африка. Днес се договорихме да създадем челен отряд, т.е. подразделение с висока степен на готовност, което да може да бъде разполагано за много кратко време", заяви Расмусен.

Целта на инициативата е да бъдат успокоени страните от бившия съветски блок, присъединили се към НАТО, най-вече Полша и прибалтийските републики, отбелязва Ройтерс.

Расмусен изтъкна, че силите ще включват и сухопътни и военноморски части. Според него Планът за готовност за действие ще засили способността на алианса за колективни действия.

"Всеки, който заплашва която и да е страна в НАТО, ще трябва да се изправи срещу целия алианс", обяви генералният секретар.

Постигната бе договореност следващата среща на върха на алианса да бъде проведена в Полша през 2016 г. Това ще бъде символ на подкрепата на НАТО, отбеляза Расмусен.