Европейската комисия представи днес доклад за прилагането на законодателството в областта на конкуренцията в производството и разпространението на лекарства.

Докладът обхваща последните десет години. По отношение на споразуменията в разрез с правилата за конкуренцията и случаите на злоупотреба с господстващо положение ЕК и националните власти в ЕС са разследвали над 100 случая и са приели 29 решения. В тези случаи службите по конкуренцията са разследвали и наказали действия в нарушение на европейските правила, довели до по-високи цени на лекарствата.

Най-често са били установени случаи на отстраняване на съперници, за да се отложи навлизането на пазара на генерични лекарствени средства; подялба на пазара/определяне на цените; споразумения "плащане с цел забавяне", при които дружествата за производство на оригинални лекарства и дружествата за генерични лекарства постигат тайно съгласие да държат генеричните средства извън пазара и след това си поделят получената печалба. Няколко разследвания са били свързани с прекомерни цени за лекарства, незащитени с патент.

Наложени са били глоби за над един милиард евро, а дружествата са били заставени да поемат правнообвързващи задължения, за да прекратят незоконосъобразното си поведение. По-високите цени могат да произтичат от сливания между фармацевтични дружества, при които образуваното дружество придобива по-силна позиция в ценообразуването.

За да се предотврати прекалената концентрация в рамките на фармацевтичните пазари, ЕК е направила преглед на над 80 подобни сливания.

Опасения, свързани с конкуренцията, са били установени в 19 случая, при които сливанията биха довели до увеличение на цените, пише БТА.