Полицията задържа заподозрян за кражбата в Третяковската галерия в Москва, съобщиха руските власти.

Вътрешното министерство на Русия съобщи днес, че картината на Архип Куинджи "Ай Петри. Крим" от 1908 г. е била открита, скрита на строеж извън Москва.

Задържаният за кражбата е 31-годишен наркозависим и е бил под гаранция заради присъда за притежаване на наркотици от декември м.г., съобщава Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

Платното беше открадното от галерията в неделя и то докато вътре е било пълно с посетители.

Видео, публикувано от руски медии, показва как мъж спокойно влиза в галерията и необезпокояван от никого сваля картината от стена в една от залите. След което пак така спокойно си тръгва, понесъл платното, като минава през зала, пълна с посетители.

Открадната от него картина изобразява планина на Кримския полуостров. Творбата е била застрахована за 185 хил. долара.

Полицията обяснява пред ТАСС, че липсата на картината била установена след като органите на реда били извикани в галерията заради липсващо кожено палто и когато прегледали записите от камерите видели как мъж си отнася ценна картина навън.

На видео, разпространено от руското МВР, заподозреният отрича всякакво участие в кражбата и твърди, че няма никаква представа защо е арестуван.

"Не извършвам кражби. Аз съм руски гражданин, който спазва законите. Не нарушавам Конституцията на Руската федерация и нейните закони", казва мъжът и добавя, че никога не е бил обвиняван в никакви престъпления и че няма полицейско досие.

Полицията съобщи, че се води разследване, за да се установи дали е имал съучастници.



В момента в Третяковската галерия има експозиция, в която са изложени над 180 картини на Куинджи. Тя е там от 6 октомври и ще остане до 17 февруари. Ретроспективната изложба на Куинджи се радва на голям интерес - всички онлайн билети отдавна са съвришили, пише "Медуза". Галерията няколко пъти удължи работното време на експозицията като сега тя е отворена цялата седмица до 9 вечерта.

Куинджи (1842-1910 г.) е руски художник от гръцки произход, известен със своите пейзажи. Над похитената си картина той работи от 1898 до 1908 г.. Според данни на агенция "Москва" платното е застраховано за 12 млн. рубли. Оценъчната стойност на платното е 1 млн. долара.

Една от картините на Куинджи беше продадена от "Сотбис" на аукцион за 3 млн. долара през 2008 г.
Третяковската галерия е една от най-значимите руски галерии и е била мишена на престъпления множество пъти през последните години. През май 2007 г. една от най-ценните творби на Иля Репин беше повредена от мъж с метален прът.