Докато нашите евроатлантически партньори САЩ и Европейският съюз упражняват натиск върху режима на венецуелския президент Николас Мадуро чрез икономически санкции и призиви за нови избори, в България, изповядвайки принципа "невинен до доказване на противното", Мадуро намери политическа подкрерпа, в т.ч. от парламентарно представени партии. След отявлени демократи като държавните глави на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, едно рамо на президента на Венецуела удариха и три български политически формации и още една  "с половин уста". Сред тях разпознаваме Веселин Марешки, АБВ, съюзът на комунистите и донякъде БСП.

А поводът - на 23 януари председателят на парламента в Каракас Хуан Гуайдо се обяви за временен държавен глава на Венецуела на многохиляден антиправителствен протест и обеща свободни избори.

Политически лаборатории

За разлика от случая с "атентата" с дрон срещу Мадуро, когато социалистите от БСП-Красно село светкавично излязоха с декларация, осъждаща този "терористичен акт" срещу "примера за демократично социалистическо развитие - Венецуела", този път левицата бе изпреварена от "Воля". Лидерът на партията, който по съвместителство е и заместник-председател на Народното събрание, Веселин Марешки изчете нарочена декларация от трибуната на законодателния орган.

"Воля" категорично подкрепя демократично избрания президент на Република Венецуела Николас Мадуро. Смятаме за недопустима каквато и да е била намеса във вътрешните работи на Венецуела от страна на други държави", заяви в декларация от името на парламента Марешки.

По думите му "венецуелският народ има свободата и правото сам да избира пътя на своето развитие и своите ръководители".

"Воля" застава на страната на венецуелския народ и осъжда всякакви опити да му се налагат решения, взети от задкулисието или от някакви политически лаборатории", се казва още в декларацията.

След което Марешки призова вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева и парламента "да излязат с официална позиция в този смисъл и България да покаже своята съпричастност към демократичните ценности".

"Сегашните лидери на ЕС заеха страхливи, размити, политически "коректни" позиции, които за пореден път показват, че съюзът има нужда от голяма промяна, за да може да покаже сила и независимост", посочи в заключение зам.-председателят на парламента, вероятно неотчитайки, че Германия, Франция, Великобритания и Испания "страхливо" поставиха ултиматум на Мадуро да сдаде поста до неделя.

Група за приятелство

Горепосочената декларация бе направена миналия петък в началото на пленарния ден, а депутати от левицата се шегуваха, че са станали за резил - Марешки ги бил изпреварил. В действителност обаче този път БСП реши да си замълчи - за разлика от миналия август, когато стана ясно, че районният съвет на БСП-Красна поляна е подел инициатива в защита на Мадуро, в която бяха включени народните представители от БСП, които са членове на Групата за приятелство България – Венецуела в 44-тото НС, а именно: Георги Гьоков, Александър Паунов, Дора Янкова, Иван Ченчев, Манол Генов и Румен Георгиев.

Поводът за изразената подкрепа тогава бе "опитът за преврат" (според самия Мадуро), след като два дрона, заредени с експлозиви, се взривиха над митинг, в който участваше и новоизбраният тогава държавен глава.

"Венецуела избра пътя на социализма, свободата и демокрацията и ние сме убедени, че венецуелският народ ще продължи по този път, подкрепяйки политиката на Николас Мадуро. Убедени сме, че Венецуела ще победи тероризма и венецуелската демокрация ще надмогне опитите за търсене на политически решения с насилие.

Призоваваме всички демократични държави в света да подкрепят венецуелския народ и Николас Мадуро в борбата за мир, свобода и демокрация, да уважат демократичното решение на гражданите на Венецуела да вървят по пътя на социализма и да приемат протегнатата ръка за мир, сътрудничество и взаимноизгодни икономически отношения. Венецуела ще продължи да бъде пример за демократично социалистическо развитие, за което мечтаят и другите народи в Латинска Америка", написаха тогава социалистите.

Тогава те бяха подложени на присмехулни коментари и вероятно поради тази причина сега не изразиха публична подкрепа за режима във Венецуела. Иначе в същия този петък групата за приятелство се срещна в парламента с посланичката на Венецуела у нас, като в срещата са участвали депутати от всички парламентарни групи с изключение на ДПС.

С гордо вдигнат социалистически юмрук

Към цитираната декларация тогава се присъедини и Комунистическата партия на България с първи секретар Александър Паунов. В сегашния случай се появи послание, отправено от "Движение Че Гевара" и Съюза на комунистите в България, в което се говори за "откритата намеса на Съединените американски щати и нейните южноамерикански слуги във вътрешните работи на Венецуела", за "координираната атака на американския и европейския империализъм" и за един "гордо вдигнат социалистически юмрук".

Предлагаме ви декларацията на СКБ и "Движение Че Гевара" едно към едно:

"Уважаеми другари!

Движение "че Гевара" и Съюзът на комунистите в България категорично осъждаме откритата намеса на Съединените американски щати и нейните южноамерикански слуги във вътрешните работи на Венецуела, които имаха наглостта да подкрепят опита за преврат на един самозванец като Хуан Херардо Гуайдо Маркес!

Вярваме, че народът на Венецуела с гордо вдигнат социалистически юмрук ще се противопостави на капиталистическите домогвания към неговата Родина!

Координираната атака на американския и европейския империализъм, на капиталистическите медии и империалистическите престъпници целят да измамят народите по света и да реализират поредния властови преврат в полза на богатите олигарси.

Ние, българските комунисти, подкрепяме своите другари от Комунистическата партия на Венецуела, които отстояват интересите на пролетариата на Венецуела в битката му с венецуелската и международната капиталистическа клика!

Подкрепяме президентa Мадуро! Подкрепяме социалистическия избор на венецуелския народ! Долу ръцете от свободна Венецуела! Да живее интернационализма на работническата класа от цял свят!"

Машина за делегитимация

От партията на президента (2002-2012) Георги Първанов АБВ също не останаха безразлични към "преврата" на Хуан Гуайдо във Венецуела и поискаха "правителството на България ясно и категорично да излезе с позиция, че военна интервенция във Венецуела е недопустима".

За АБВ през последните години сме свидетели на действия срещу суверенни държави под фалшив претекст", като дават примери с Латинска Америка и Арабския свят. Сега било ред на Венецуела - "най-богатата страна на нефт". 

"Срещу Мадуро е впрегната огромна машина за "делегитимация", посочват от АБВ.

И настояват за диалог и за българска позиция, която да не "повтаря безпринципно тази на ЕС".

От партията питат готова ли е България да понесе последствията от евентуалната си подкрепа за опозицията във Венецуела - в т.ч. скъсване на дипломатически отношения.