Първите кадри от чакания биографичен филм за Тед Бънди с участието на Зак Ефрон и Лили Колинс обиколиха социалните мрежи през изминалия уикенд. Вълнението от тях отчасти измести друг биографичен проект с участието на Колинс, за чиито първи снимки също бяха избрани почивните дни – филмът за живота на Джон Роналд Руел Толкин, сниман от финландския режисьор Доме Карукоски.

В ролята на Професора ще влезе англичанинът Никълъс Холт, познат от „Лудият Макс: Пътят на лудостта“ (2015), „Маркъс“ (2002), сериала „Skins“… Скоро по кината ще може да го гледаме и в новия филм на Йоргос Лантимос „Фаворитката“.

Роден през 1892 г. в Блумфонтейн, Южна Африка, Толкин остава сирак от тийнейджър, след като баща му умира от инсулт, когато е на 3 години, а майка му си отива вследствие на шестдневна диабетична кома 9 години по-късно. „Толкин“ на Карукоски ще се занимае с тези години, докато Толкин посещава училище в Бирмингам и намира приятели в компанията на аутсайдери. Ще покаже началото на кариерата му и първите дни на Средната земя.

Джон Толкин сред приятелите си в училище. Снимка: „Фокс Сърчлайт“

Официалните кадри от филма предлагат сцени от живота на Толкин като млад мъж, срещата му с бъдещата му съпруга и муза Едит (Лили Колинс) на фона на все по-застрашително приближаващата Първа световна война. И докато Едит вдъхновява няколко образа на елфически деви (Арвен във „Властелинът на пръстените“ и Лутиен в „Берен и Лутиен“), военният му опит оказва влияние на най-големите му творби – „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“ и записките за „Силмарилион“.

Никълъс Холт и Лили Колинс като Толкин и съпругата му Едит. Снимка: „Фокс Сърчлайт“

В един от кадрите виждаме началото на вселената на Толкин и Средната земя – Холт е застанал пред бюро до стена със скици на гигантски паяци, експерименти с елфическия език и многобройни карти.

Сценаристи на филма са Дейвид Глийсън и Стивън Бересфорд. Освен водещата двойка Холт/Колинс, в „Толкин“ участват още Колм Мийни, Антъни Бойл, Патрик Гибсън, Дженевив О’Райли…

Биографичният „Толкин“ ще тръгне по кината на 10 май 2019 г.

Площад Славейков