Китайският телекомуникационен гигант "Хуавей" беше обвинен в серия престъпления от страна на САЩ, съобщава "Гардиън", цитиран от "Фокус". Министерството на правосъдието в САЩ заяви, че "Хуавей" е основала глобалната си експанзия на „лъжи и измами”. То обвини фирмата и нейните ръководители в кражба на търговски тайни, пране на пари, възпрепятстване на правосъдието и измама на банките, за да избягват американските санкции.

Матю Уитакър, изпълняващ длъжността главен прокурор, заяви, че престъпленията в "Хуавей" стигат „до върха на компанията“. Той обяви, че съдебни заседатели в Сиатъл и Ню Йорк са повдигнали 23 обвинения. Кирстен Нилсън, секретар на САЩ по вътрешна сигурност, каза, че Huawei е управлявала схема, която е „вредна за сигурността на САЩ“, като подкопава санкциите срещу Иран. "Хуавей" е обвинена от САЩ за кражба на технология от T-Mobile за изработване на смартфони. От ФБР съобщиха, че са получили имейли, които показват, че през 2013 г. компанията е предлагала бонуси на служителите си въз основа на стойността на информацията, която са откраднали от други компании и са изпратени чрез криптиран имейл адрес. Обвиненията вероятно ще повишат напрежението между Китай и САЩ в условията на търговска война между двете най-големи икономики в света. Те бяха разкрити малко преди търговските преговори между американските и китайските власти да бъдат възобновени. 

"Хуавей" отхвърли днес обвиненията, които й бяха повдигнати в Съединените щати, предаде Франс прес.
Технологичният гигант отрече да е извършил каквато и да било кражба на технологии или да е нарушил по някакъв начин санкциите срещу Иран.

"Хуавей е разочарована да научи обвиненията", които й бяха повдигнати, каза компанията в изявление, получено от Франс прес.

Китайският технологичен гигант отрече да е извършил нещо нередно, увери, че не е знаел за "осъдителните действия" на финансовата си директорка Мън Ванчжоу, и изрази убеденост, че "американските съдилища ще стигнат до същото заключение".
По-рано днес китайското министерство на външните работи разкритикува обвиненията, повдигнати в САЩ на "Хуавей". 
То призова Съединените щати да прекратят "необоснованото отстраняване" на китайски компании, включително на "Хуавей", и да отменят заповедта за арест на Мън.

"Зад всичко това стоят политически сметки, политически манипулации", каза говорителят на министерството Гън Шуан, цитиран от Франс прес.

Той даде да се разбере, че Китай ще защитава решително законните интереси на своите компании. 
Китайските власти искат от САЩ незабавно да се откажат от плановете си да отправят искане за екстрадиция на Мън Ванчжоу от Канада до 30 януари, се казва в съобщението на китайското външно министерство, цитирано от ТАСС.
Обвиненията срещу "Хуавей" в САЩ са "несправедливи и неморални", заяви Вън Ку, високопоставен представител на китайското министерство на промишлеността и информационните технологии, цитиран от Ройтерс.

Китайска делегация, водена от вицепремиера Лю Хъ, пристигна във Вашингтон за икономически и търговски преговори, съобщи Ройтерс, като се позова на Синхуа.
В делегацията участват управителят на китайската централна банка И Ган, както и заместник-председателят на държавната агенция по планирането и заместник-министърът на финансите.
Американският министър на финансите Стивън Мнучин каза вчера, че във Вашингтон Лю ще се срещне и с президента Доналд Тръмп. Мнучин заяви, че САЩ очакват съществен напредък по "сложни въпроси", като изтъкна сред основните теми защитата на интелектуалната собственост, прекратяването на съвместните дружества, създадени с принуда и установяването на верификационен механизъм за прогреса на реформите в Китай, съобщава БТА.