БТК ще стане собственик на платформата за ефирно разпространение на цифрова телевизия.

Днес  Българска телекомуникационна компания ЕАД внесе уведомление в КЗК, с което заявява желанието си за придобиване на групата на НУРТС България, съобщи телекомът.

Както БТК, така и НУРТС България са свързвани с бизнесмена Цветан Василев. Той е мажоритарен акционер в телекома, а въпреки, че НУРТС България юридически е собственост на регистрирана в Дубай фирма, управители на компанията са хора, които преди това са заемали високи позиции във фирми от неговата корпоративна група.

В последните години групата на "НУРТС България" инвестира и завърши успешно техническата цифровизация на ефирните радио и телевизионни излъчвания, изпълнявайки изискванията за излъчване на цифров ефирен сигнал. Настоящите собственици на "НУРТС България" взеха решение да се оттеглят от тази инвестиция в България поради промените в макроикономическата среда и липсата на обществена подкрепа и интерес към цифровата ефирна телевизия, пише в съобщението на БТК.

БТК декларира, че ще осигури изпълнението на всички поети от групата на НУРТС България договорни и законови задължения, съобщава телекомът, който има блокирани депозити в КТБ за около 71 млн. евро.