Специализираната прокуратура внесе днес в спецсъда обвинителен акт за изнудване срещу бившия депутат Живко Мартинов.

Според него през 2012-2013 г. Мартинов се е възползвал от влиянието си като общински представител на партия ГЕРБ в Добрич и е изнудвал местния бизнесмен Антон Проданов с цел материална облага. А материалната облага са всеизвестните 4 тона суров суджук плюс 30 кг филе "Елена" и 30 кг телешка пастърма.

Мартинов поискал от Проданов суджук и други месни продукти 4 пъти без заплащане, като изтъквал общественото си положение и влияние. И отправял заплахи към Проданов - че ще му прати данъчните да му разбият бизнеса, че е в списък с лица, които трябва "да подпомагат политическата дейност, и че ако не я подпомагат, ще понесат ред неблагоприятни последици". Самият Проданов по това време бил обект на две досъдебни производства, едното от които за данъчни престъпления, и затова той бързо се съобразил с исканията на Мартинов. И така още 3 пъти поред.

Мартинов изтъквал, че това количество суджук е за висшите партийци в ГЕРБ. А последната поръчка от 1 тон била специално за премиера Бойко Борисов. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че според проверка нито един суджук не е достигнал до министър-председателя.

Общите имуществени вреди върху Проданов са оценени на 36 168,20 лв. според експертизата, назначена от спецпрокуратурата. Престъплението е определено като продължаващо. За него се предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода, глоба от 5000 до 10 000 лв. и конфискация до една втора на имуществото.

В момента Мартинов е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лв. Предстои спецсъдът да насрочи разпоредително заседание по делото.