Тереза Мей заяви днес пред министрите си, че ще се опита да поднови преговорите с ЕС за сделката по Брекзит, предаде "Политико". Премиерката настоява да се изменят условията за избягване на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и  Република Ирландия.

Преди ключовото гласуване в Камарата на общините във вторник вечер Мей изрази пълна подкрепа на "поправката Брейди", представена от депутата на Консервативната партия Греъм Брейди. Според нея резервното решение на граничния въпрос (т.нар. "бекстоп") ще бъде "заменено с алтернативни условия, за да се избегне твърдата граница".

Евроскептици от Консервативната партия, парламентаристи от Демократичната юнионистка партия, която осигурява на Мей мнозинство, и много проевропейски консерватори са против предпазния механизъм, който може да постави Северна Ирландия за неопределен период под разпоредби, различни от останалата част на Обединеното кралство.

Затова влиятелни евроскептици и проевропейски критици от Консервативната партия на Тереза Мей съставиха "План С", чрез който се надяват да спасят сделката за Брекзит.

"План С" включва ревизирана версия на клаузата за предпазния механизъм, целящ да гарантира, че ирландската граница ще остане отворена и след Брекзит, предаде БТА. 

Според консервативния депутат Ники Морган предложението за "План С" за Брекзит "включва преработена форма на предпазния механизъм, представена като олекотена версия на споразумение за свободна търговия и включва ангажименти от всички страни, че няма да има твърда граница на остров Ирландия".

Депутатите ще гласуват днес няколко юридически необвързващи поправки на плана на Мей за "Брекзит", които тя предложи след вота от 15 януари, когато огромно мнозинство парламентаристи отхвърлиха нейната сделка с ЕС за "Брекзит". Десетки гласуваха тогава срещу сделката.

Правителството на Мей изглежда се надява председателят на Камарата на общините Джон Беркоу да позволи гласуването на поправката и да получи мнозинство гласуването насрочено за вторник вечер. Това ще позволи на Мей да демонстрира пред Брюксел, че известни промени по споразумението, може да го спасят и да не допусне "Брекзит" без сделка. 

"Премиерката заяви, че за да спечели подкрепата на Камарата на Общините, ще трябва да се постигнат законодателни изменения на бекстопа. Това означава, че ще трябва Споразумението да бъде преформулирано", каза говорителят на Мей по време на срещата на кабинета. 

Според говорителя Мей очаква да обсъди по телефона предложението с лидери на ЕС преди гласуването в Камарата на общините. Брюксел и държавните и правителствени ръководители от ЕС многократно са подчертавали, че споразумението няма да бъде преразглеждано и че разервното решение няма да бъде предоговаряно.

Сабин Уейанд, заместник-главният преговарящ на ЕС заяви в понеделник, че споразумението няма да бъде повече обсъждано. Тя добави, че съдържанието на "бекстопа до голяма степен е оформен от Обединеното кралство".

Мей също заяви на министрите си, че "възможно най-скоро" отново ще предложи сделката за "Брекзит" за гласуване в Камарата на общините. Ако депутатите отново я отхвърлят, на следващия ден правителството ще излезе с ново предложение, което също ще бъде подложено на гласуване, за да се реши какви да са следващите стъпки. 

Ако преформулирана сделка за "Брекзит" не се представи за гласуване до 14-и февруари, подобно предложение за поправка ще бъде придвижено на следващия ден. 

В този сценарий ваканцията през февруари на Камарата на общините ще трябва да бъде отложена. По програма трябва да има кратка почивка за депутатите след 15-и февруари.

Мей заяви пред кабинета, че няма да се обсъжда предложената поправка на лейбъристката Ивет Купър, тъй като тя нямало да бъде достатъчна да промени мнението на депутатите и щяла само излишно да "забави" правителството. 

Лейбъристите обаче ще подкрепят поправката - тя дава на Мей срок до 26-и февруари да договори такава сделка за "Брекзит", която да удовлетвори парламента.

Ако не успее, парламентът може да я принуди да поиска отсрочване на датата за излизане от ЕС. Зад предложението на Купър застават 103 парламентаристи, сред които и от Консервативната партия на Мей.

Днес източник от Лейбъристката партия заяви, че тя ще подкрепи план за Брекзит, който може да отсрочи датата за излизане на Великобритания от ЕС - 29 март.