Беларуската писателка Светлана Алексиевич коментира пред Би Би Си манифеста на интелектуалци от 21 държави, публикуван във водещи европейски медии, в който се твърди, че „Европа се разпада пред очите ни“.

Думите, че Европа е „беззащитна срещу все по-явните манипулации на господарите в Кремъл“, Алексиевич обясни така:

Не мисля, че Путин е виновникът за всичко. Някои неща се случват сами. Но поради факта, че следите на Кремъл се виждат в много събития, които всички знаем и сега няма да повтарям, на мнозина изглежда, че той по-виновен, отколкото всъщност е. Има един вид демонизация на Кремъл.“

Кремъл събира под знамената на идеите си най-маргиналните групи в Европа, смята носителката на Нобелова награда за литература. Алексиевич смята, че това има разрушителен ефект и демокрацията неочаквано се е оказала беззащитна пред „малкия човек“, когото самата тя така е възпитала и отгледала.

На въпрос дали демокрацията е причината европейците да загубят вяра в демократичните инструменти и либералните идеи, Алексиевич отговаря:

„Не, в никакъв случай. Именно това е любимата идея на Кремъл.“

Писателката е убедена, че демокрацията не може да разочарова съвременните честни мислещи хора, а само онези, които биха искали да постигнат бърз резултат и успех възможно най-скоро.

Според нея вината за това мислене е най-вече на популистите, които са провокирали тази предполагаема слабост, но подобно мислене е наивно и напълно недопустимо за интелектуалците. Демокрацията като идея е силна, но е падатлива на удари, защото във времена като днешните „малкият човек“ не издържа на изкушенията, сред които се оказва.

На въпрос на Би Би Си защо авторите на писмото смятат, че съдбата на Европа е тяхна отговорност и че могат да казват на нейните граждани къде грешат, Алексиевич отвръща:

„В цялата човешка история честните хора са се опитвали да поемат отговорност. Да бият тревога, когато смятат, че се задава опасност, и да казват това, което смятат за необходимо. Направихме това, което трябва да правят интелектуалците.“

"Площад Славейков"