Венецуелският президент Николас Мадуро заяви пред руската агенция РИА, че е готов за преговори с опозицията с участието на международни посредници, предаде Ройтерс.

"Готов съм да седна на масата за преговори с опозицията, за да говорим за благото на Венецуела, за мира и нейното бъдеще", каза Мадуро. Той увери, че венецуелската армия демонстрира лоялността си към законните власти.

В момента се водят преговори за международно посредничество във връзка със ситуацията във Венецуела и въпросът може да бъде решен в близките часове, посочи Мадуро в интервю за РИА, взето в Каракас.

"Има няколко правителства и организации в света, които изпитват искрено безпокойство от случващото се във Венецуела, те призоваха за диалог. Правителствата на Мексико, Уругвай, Боливия, Русия, Ватикана, някои европейски правителства подкрепят /призива към/ диалог", добави Мадуро. Той уточни, че засега "става дума за частни преговори, разговори по телефона между президенти, външни министри". 

Венецуела ще изпълни финансовите си задължения към Русия и Китай, увери президентът в отговор на въпрос дали венецуелското правителство ще може да даде гаранции, че получените от Москва и Пекин кредити ще бъдат върнати. Мадуро добави, че Каракас "разчита на подкрепата от Русия и Китай за икономическото развитие на Венецуела" и изрази надежда, че китайските инвестиции в петролния сектор скоро ще бъдат увеличени.
Вчера Русия заяви, че Венецуела може да има проблеми с изплащането на дълга си към Москва, след като Вашингтон наложи санкции на държавната петролна компания "Петролеос де Венесуела" в опит да засили натиска върху Мадуро да се оттегли от властта, припомня БТА.