Европейската комисия прие днес последен набор от предложения за извънредни мерки в няколко области, свързани с все по-нарастващия риск от излизане на Великобритания от ЕС без споразумение на 29 март.

Мерките са за студентската програма „Еразъм+“, координацията на социалната сигурност и бюджета на Съюза.

С тези предложения ще бъде гарантирано, че при „Брекзит“ без сделка ще се случи следното:

• Младите хора от ЕС и Великобритания, участващи в програмата „Еразъм+“ към 30 март, могат да завършат своя престой, без да го прекъсват;

• Органите на страните членки ще продължат да вземат предвид осигурителните периоди, заетостта или пребиваването във Великобритания преди „Брекзит“, когато изчисляват обезщетенията за социална сигурност като например пенсиите;

• Бенефициерите на финансиране от ЕС от Великобританя ще продължат да получават плащания по настоящите си договори при условие че тази страна продължи да изпълнява финансовите си задължения по линия на бюджета на ЕС, които са отделно от финансовото споразумение между Брюксел и Лондон.

От ЕК изтъкват, че тези мерки няма и не могат да смекчат цялостното въздействие от сценарий без споразумение. Те не компенсират по какъвто и да било начин липсата на готовност и не възпроизвеждат нито максималните ползи от членството в ЕС, нито благоприятните условия на преходен период, както е предвидено в споразумението за „Брекзит“.

Огласените днес предложения са с временен характер. Те имат ограничен обхват и ще бъдат приети едностранно от ЕС. В тях са взети предвид проведените с държавите членки обсъждания. Комисията ще продължи да подкрепя подготвителната работа на страните членки.

Защита на правата на участниците в програмата „Еразъм+“

На 30 март благодарение на тази програма във Великобритания ще има 14 000 млади хора от останалите 27 страни от ЕС. Сред тях са студенти, стажанти в сферата на висшето образование и професионалното образование и обучение, учащи се младежи и служители от образователната система. В 27-те държави, оставащи в Съюз, ще има 7000 участници в програмата от Обединеното кралство.

При „Брекзит“ без споразумение те няма да могат да завършат обучението си по програма „Еразъм+“ и е възможно след това вече да не отговарят на условията за отпускане на безвъзмездни средства. Целта на предложението е това да се преодолее и да бъде гарантирано, че при такъв сценарий студентите и стажантите в чужбина, участващи в „Еразъм+“ към 29 март, да могат да завършат обучението си. Да продължат да получават съответното финансиране или безвъзмездни средства.

Защита на социалноосигурителните права

ЕК иска гаранции, че при сценарий без сделка социалноосигурителните права на хората, упражнили правото си на свободно движение преди „Брекзит“, ще се запазят. Тези права включват периоди на осигуряване, заетост или пребиваване в Обединеното кралство преди датата на напускане на ЕС. Така например, ако преди „Брекзит“, гражданин на някоя от 27-те членки на ЕС е работил 10 години във Великобритания, този период трябва да бъде взет предвид при изчисляването на неговите пенсионни права от компетентните органи на държавата от Съюза, в която се пенсионира.

Това предложение обаче не обхваща правата, които ще се натрупат след 29 март, нито прехвърляемостта на паричните обезщетения, продължаващото предоставяне на обезщетения за болест в натура и правилата на приложимото законодателство.

Защита на бенефициерите на средства от бюджета на ЕС

В случай на „Брекзит“ без сделка ЕС ще бъде в състояние да изпълни ангажиментите си и да продължи да прави плащания през 2019 г. на бенефициери от Великобритания за подписаните договори и взетите решения преди 30 март. Това ще стане при условие, че Лондон изпълни задълженията си по линия на бюджета за 2019 г. и че приеме необходимите одитни проверки и контрол. Така ще бъде смекчено същественото въздействие от сценарий без сделка в сфери, получаващи финансиране от ЕС, като например научните изследвания, иновациите или селското стопанство. 

Този въпрос се разглежда отделно от финансовото споразумение между ЕС и Великобритания при сценарий без сделка и не засяга въпросното финансово споразумение.