Един шокиращ резултат на юношески национален отбор на България - до 17 г. (родени 2003 г.), отекна в последните дни. Тимът на селекционера Любомир Божанков загуби с 0:10 от Белгия в последния си мач на турнир в Беларус.

Обадиха гласове в защита на тима. Хора, близки до юношеския футбол припомниха, че надпреварата е била за набор 2002, докато БФС е решил да изпрати селекцията на по-малките с една година. Причината за това е, че "Купа Развитие" в Минск е добра подготовка за елитния кръг евроквалификации до 17 г. тази пролет. Предишният национален състав до 17 г. (родени 2002 г.) обаче не успя да достигне до тази фаза, тъй като отпадна в първата миналата есен. И вече е в дълга почивка докато "се качи" в следващата възраст.

Така в централата ни са преценили да изпратят по-малките, на които предстоят квалификации през октомври. Проверка на Клуб Z показа, че българската селекция не е била единствената с по-малката възраст в Беларус - има и други, пак по същата или други причини.

Още нещо - Божанков е бил лишен от водещи футболисти от ЦСКА-София (нападателят Мартин Смоленски води подготовка с мъжкия отбор), "Левски" ("сините" пускат само един състезател) и "Септември". Оказа се, че липсва и един интересен играч, който защитава цветовете на холандския "Твенте" - Станислав Дюлгеров.

Не са много българчетата, които тренират в клубове от големи футболни нации. Дюлгеров е от Бургас и започва в школата на "Черноморец". Изкара няколко сезона в гръцкия филиал на академията на "Арсенал". След това мина през "Щадлон", регионалното за Севертна Германия спортно училище на "Шалке", а през миналата година бе привлечен от "Твенте".

Играе като атакуващ полузащитник. Следва логичният въпрос защо футболист, който от години се готви и живее само зад граница, не е изиграл все още и един мач за националния?

Преди турнира в Минск треньорът Любомир Божанков даде интервю за специализирания сайт за детско-юношески спорт Viasport.bg, където каза следното за причините (запазен е оригиналният правопис):

"Когато за нещо не се говори, остава съмнение, че не е видян, не е толериран. Напротив, аз съм го викал два пъти. Първия път процедурата беше следната. Когато има дете, което ние лично не сме наблюдавали, трябва да се изпрати видео на цял мач, да може да се гледа. На този етап нямаме възможност да пътуваме в чужбина и когато видим и харесаме някой играч, го каним. Разходите не са малко, но когато някой бъде одобрен и той пристигне, парите за самолетния билет му се възстановяват. Дори след това му се плаща билетът за връщане. Първия път стана недоразумение, едва ли не защо Станислав Дюлгеров трябва да си плаща. Не беше истина, има си процедура.

Има много деца, които са в чужбина, но са далеч от нивото на националния отбор. Ако всяко едно дете идва за сметка на БФС, означава много разходи и много време.

Относно втората повиквателна - аз реших, че трябва да му се даде шанс. Пуснахме повиквателна на Твенте, от клуба отговориха още на следващия ден, че Станислав ще присъства и се е съгласил, което беше прекрасно. Но имаше недоразумение между мен и него. Той явно не знае правилата и беше снимал повиквателната си във фейсбук. Това е забранено не само за него, а за всички. Написах му, че не е редно и трябва да го махне.

Тук това е проблем и трябва да се съобразим с изискванията на БФС. Бях разочарован, че на следващия ден от международния отдел ми известиха, че той отказва повиквателната. Ще се радвам да го питате и него за ситуацията, трябва да се пита и другата страна, истината е някъде по средата. Отново се връщаме на темата за комуникацията. Много е важно да се създаде някаква възможност или платформа, на която тези състезатели, които са в чужбина, да пращат видеа, да имаме комуникация с тях, защото не е толкова лесно, колкото изглежда отстрани."

Днес Станислав Дюлгеров изпрати чрез БТА своята версия за недоразуменията с Божанков и БФС. Вижте я - съгласувана и уточнена с родителите му, както изрично се пояснява:

"Първо искам да кажа, че съжалявам за лошия резултат, който отборът получи в последния си мач и да изразя подкрепата си за момчетата, някои от които познавам лично. Отговорът ми се забави и поради тази причина - исках най-напред да свърши този турнир и след това да кажа моята гледна точка.

Преди няколко дни - на 17 януари, селекционерът Любомир Божанков даде своята гледна точка за ситуацията относно неприсъединяването ми към националния отбор. Аз съм българин, живея в Германия и подобно, вероятно на всеки българин, бих бил горд да представям България, както и чакам с нетърпение момента, в който мога да играя с другите български момчета.

През септември 2018 г. получих покана от БФС. За съжаление трябваше да я откажа заради пътните разходи от Германия, където живея, до България, които не бяха поети. БФС изрично бе уведомен за причината на моя отказ, както и за това, че бих бил щастлив в бъдеще да приема подобна покана, стига пътните разходи да бъдат покрити от БФС.

Приблизително 3 месеца по-късно - на 17 декември 2018 г., пристигна втора покана и да - в своя ентусиазъм я публикувах в профила си във Фейсбук. Старши треньорът се свърза с мен на 18-и и ми обясни защо следва да премахна поста си и аз се съобразих с молбата му веднага, без каквито и да е възражения.

Това беше логична молба и аз нямам причини да бъда ядосан или разочарован за това. Моята позиция от три месеца по-рано е, че пътните разходи следва да бъдат поети от БФС и че ще трябва да отклоня поканите поради непоемането на тези разходи. Въпреки очакванията ми и вторият път БФС не пожела да плати пътните разходи и аз отново трябваше да откажа поканата. На 9 януари 2019 г. БФС получи имейл, обясняващ отново, че докато пътните разходи не бъдат поети, ще бъда принуждаван да отказвам. Мoят футболен клуб ПФК Твенте (Енсхеде) също получи копие от този имейл.

БФС не отговори на имейла. Моята причина за отказа на поканите от септември 2018 г. е непроменена. Как е възможно треньорът да създаде такава демонстративно неправилна картина - все едно правя проблем заради премахването на поста ми от Фейсбук и да игнорира напълно документирания факт с официален мейл, че отказът ми е следствие на непоети пътни разходи?

Ако това е вашето мнение, то осъждате млад футболист да не играе за страната си, само защото няма финансовата възможност да плати за международно пътуване. Всеки има право на свое мнение, но нека основаваме мненията си на фактите, а не на слухове и предположения."