Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер отряза британската премиерка Тереза Мей от трибуната на Европарламента в Брюксел.

Това стана по време на дебат за „Брекзит“, последвал гласуването в Камарата на общините в Лондон. Вчера британските депутати натовариха Мей със задачата да предоговори „Брекзит“, като замени т. нар. резервно решение за Ирландия с алтернативна мярка.

„Това е лошо решение. Споразумението е най-доброто и единственото възможно. То не може да бъде обект на преговори. Дебатите и гласуването в Камарата на общините няма да променят това“, заяви Юнкер в залата.

И допълни:

„Ирландската граница е граница на ЕС и остава наш съвместен приоритет. И двете страни (Лондон и Брюксел – б.р.) заявиха ясно, че няма да има връщане на твърдата граница в Ирландия. Няма да се подхлъзнем да се върнем към тъмните времена от миналото. Но вчерашният вот увеличи риска от хаотичен „Брекзит“.

Юнкер обаче изтъкна, че е оптимист и се надява, че ще има сделка с Лондон, защото е оптимист по природа и вярва в демократичните институции. Но все пак ЕС трябва да се подготви за всички сценарии за „Брекзит“, включително за такъв без сделка, който би бил най-лошият.

Малко по-различен бе тонът на главния преговарящ за „Брекзит“ от страна на ЕС – Мишел Барние.

Той увери, че ЕС би искал в да започне незабавно преговори с Великобритания, ако тя промени решението си и предпочете по-тясно сътрудничество със Съюза след „Брекзит“.

„Знаете, че има няклко модела на кномическо сътрудничество със страните. Всеки от тях има свой собствен баланс на правата и задълженията, но има много различни модели“, заяви французинът.

Според него, ако Лондон поиска да тръгне от обикновенот търговско споразумение, залегнало в политическата декларация, към един от тези модели, то в Брюксел ще бъдат готови незабавно да обсъдят това.

Но Барние не спести критиките към Тереза Мей.

„Още преди гласуването тя всъщност обърна гръб на споразумението, което бяхме договорили. Британското правителство междувременно подкрепи внесеното изменение за замяната на резервното решение с други алтернативни мерки - нещо, което не е договорено“, каза френският емисар.

Той сериозно се опасява, че положението е вече много тревожно. Но потвърди, че т нар. backstop няма да бъде предоговарян.

Барние очерта три приоритета:

1. Да се избегне на всяка цена твърда граница на остров Ирландия;

2. Северна Ирландия и Великбритания да останат в единната митническа територия;

3. Запазване на единния пазар.

Думата взе и британският евродепутат Найджъл Фараж – един от хората, които най-много желаеха „Брекзит“. Той бе лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), а сега е независим депутат от парламентарната група „Европа на свободата и пряката демокрация“.

Фараж стовари гнева си върху целия Европарламент.

„Когато чувам, че се безпокоите заради опасността от отсъствие на сделка, рискът нараства не заради станалото снощи, а заради вашия отговор днес“, започна той. „Какво виждаме? Че бюрократите в Брюксел непрекъснато унижават нашия премиер. Ние не харесваме това. И дори когато Тереза Мей идва (в Брюксел – б.р.), опитва се да бъде разумна, вие не сте готови да отстъпите и на сантиметър. Случващото се е заради поведението и езика ви. Защото искате да ви преизберат след няколко седмици. „Брекзит“ е единственият конструктивен път напред“, каза още Фараж.