Колкото повече скандали има около ГЕРБ, толкова повече се засилва усещането, че сме обречени тази партия да продължи да ни управлява. Няма защо да се лъжем - ще е голямо чудо, ако ГЕРБ не продължи да бъде първа политическа сила след предстоящите европейски и местни избори.

Причините за това са известни, но незнайно защо мнозина се правят, че не ги знаят. Ето някой от тях:

1. ГЕРБ направи много поразии за трите мандата, в които управлява България. Но не е трудно да си представим какво щеше да се случи за същото това време, ако управляваше БСП. Предпоследния път, когато тази партия бе във властта, беше запомнен с "Батко и братко", със скандалите кой да вземе комисионната за магистрала "Тракия" и т.н. Последния път пък избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

2. За ГЕРБ е твърде лесно да се задържи на власт при наличието на такава парламентарна опозиция. БСП има организационен ресурс да свали ГЕРБ от власт, но няма как да бъде припозната като идейна алтернатива. Социалистите се сетиха, че прокуратурата изпълнява поръчки на изпълнителната власт чак когато същата тази прокуратура се стовари върху техен депутат. Преди това БСП усърдно подкрепяше ГЕРБ за запазването на статуквото, при което съдебната власт е в пряко подчинение на правителството, независимо кое е то. В последния си мандат ГЕРБ направи сериозни завои в посока Евразия, което бе посрещнато с възторг от БСП. Те дори заеха позата "аз нали ви казах".

3. За ГЕРБ е твърде лесно да се задържи на власт при наличието на такава извънпарламентарна опозиция. Автентичната десница/демократичната общност безспорно е идейна алтернатива на ГЕРБ. Тя е за радикална съдебна реформа и твърдо отстоява евроатлантическия път на страната. Същата тази десница/общност има електорален потенциал, ако не да вземе властта, то поне да бъде незаобиколим фактор. Тя обаче така и не може да се консолидира и да обедини този потенциал, като причините за това са различни - лични амбиции, липса на организационна работа из страната, зависимости от задкулисието за част от политиците, имащи претенция да представляват десницата и т.н.

4. Усещането, че ГЕРБ е твърде удобна за западните ни партньори, въпреки мутренско-ченгесарския си генезис и залитанията си в посока изток, е все по-натрапчиво. Няма западна държава, която да не е демонстрирала под една или друга форма уважение или поне добро отношение към Бойко Борисов, Цветан Цветанов и сие. Това си има своето логично обяснение. Западът си има достатъчно много свои проблеми и България с нейните вътрешни терзания няма как да му е приоритет. От другата страна обаче Русия продължава активно да отстоява своите интереси у нас, включително чрез ГЕРБ. Недоволните български граждани може и да успеят да се справят сами срещу герберо-бесепарското евразийско статукво. Но това статукво очевидно има подкрепата на Москва, което изключително затруднява задачата на същите тези граждани, особено след като нямат активна подкрепа от запад.

Накратко - независимо дали ни харесва, или не, ГЕРБ най-вероятно ще спечели и предсрочни парламентарни избори, ако има такива. Но все пак подобни избори са необходими и то възможно най-скоро. Те вероятно няма да отнемат на ГЕРБ първото място. Но е възможно сериозно да разклатят политическата стабилност на управляващата партия. Не е изключено в следващи избори така удобните за ГЕРБ "Обединени патриоти" да не присъстват, тъй като разпадът там става все по-силен. Почти сигурно е, че и "Воля" на Веселин Марешки, която също е ценна патерица за ГЕРБ, ще изпадне зад борда. За сметка на това е много вероятно автентичната десница/демократичната общност, да има свое представителство в парламента, макар и много по-малко от потенциала си. Това чувствително ще промени ситуацията. Защото ако в парламента има поне една партия, която ежедневно да напомня от парламентарната трибуна на депутатите на ГЕРБ, че работят по-скоро за евразийско развитие на България, това със сигурност ще е доста изнервящо за Борисов. Цветанов и сие.

Както е известно, суетата на Борисов е едно от основните негови политически и човешки качества. Ако се намери кой да накърни сериозно тази суета, то нищо чудно това да доведе до видими резултати  - при това добри за България.