Премиерът Бойко Борисов заяви преди дни, че може да се окаже, че оциологическа агенция "Рога и копита" (такава, разбира се, няма - б.р.) ГЕРБ води пред БСП с 20%. 

С тези думи Борисов иронизира данните на агенция "Афис", според които БСП вече изпреварва ГЕРБ, макар и с 1%, което е в рамките на статистическата грешка.

Премиерът изтъкна, че шеф на "Афис" е Юрий Асланов, който е част от ръководството на БСП.

Днес "Маркет линкс" оповести свое изследване за нагласите през януари, според което ГЕРБ води пред БСП с 8,5 на сто.  Според данните от новото изследване 29,9% от избирателите ще гласуват за ГЕРБ, а за -  БСП 21.4%. "Обединени патриоти" събират 6,7% подкрепа, ДПС - 7,9%, а "Демократична България" - 5,1%

Основател и бивш съсобственик на тази агенция е Румяна Бъчварова, настоящ шеф на кабинета на премиера Борисов.

42% от имащите право на глас със сигурност биха гласували на предстоящите европейски избори. Вече започва да се забелязва мобилизация при електората на ГЕРБ, въпреки че разликата с БСП е около 3% на база всички избиратели.

На база гласуващи, преднината на ГЕРБ е 8,5%, която определя ГЕРБ като потенциално с най-много евродепутати. Свои представители в ЕП към момента биха имали още БСП, ДПС и ОП, а е възможно "Демократична България" също да има поне един депутат. Резултатите потвърждават, че “Воля“ е загубила сериозна част от електората си е много вероятно участието и в активния политически живот у нас да приключи с разпускането на 44-ото НС.

През декември според "Маркет линкс" разликата между ГЕРБ и БСП бе 27,7% срещу 24.9% - пак на база гласуващите.

В началото на годината от "Алфа рисърч" оповестиха данни, според които ГЕРБ има 32-34%, а БСП - 30-32%. (от всички избиратели - б.р.)

Обществената оценка за развитие на страната през първия месец на новата година остава силно негативна, но отбелязва умерено повишение и се завръща към нивата от средата на 2018 г., казват още от "Маркет линкс".

Критично настроените към развитието на страната са 67% от българите, а тези с положително мнение са 30%. 55% от респондентите са с песимистични очаквания и за бъдещото развитие на страната. Имало обаче умерен оптимизъм за материалното състояние на домакинствата - 49%, което според агенцията се дължи на увеличението на минималната работна заплата и възнагражденията в някои бюджетни сфери.

"Маркет линкс" отчита и минимално възстановяване на доверието към българските институции. Президентството вече има положителен рейтинг от 61%, а доверието в парламента също се повишава, макар да е критично ниско - 16%. Доверието в главния прокурор Сотир Цацаров също се е качило до 20%.

Видимата активност на държавното обвинение през последните месеци води до общо повишаване на доверието в нея, както и на това в главния прокурор Сотир Цацаров (20%).

Изследването обхваща 1007 души и е проведено в периода 12-21 януари 2019 г. От "Маркет линкс" подчертават, че то е направено преди последните актуални скандали.