Питър Джаксън ще режисира документален филм за създаването на последния записан албум на „Бийтълс“ „Let It Be“, съобщава американското онлайн списание „Pitchfork“. Режисьорът на „Властелинът на пръстените“, „Кинг Конг“ и „Хобит“ ще пресее 55 часа непоказвани досега студийни кадри – много повече, отколкото е записано за който и да е от техните други албуми. Сър Пол Маккартни, сър Ринго Стар, Йоко Оно Ленън и Оливия Харисън ще сътрудничат за създаването на филма, според съобщение на компанията му.

Джаксън ще използва сходни техники с онези, приложени за възстановяването на кадри от Първата световна война за скорошния му филм, „They Shall Not Grow Old“ („Те няма да остареят“).

„55-те часа безпрецедентни кадри и 140 часа аудио, с които разполагаме, гарантират най-доброто преживяване, за което феновете на „Бийтълс“ отдавна мечтаят – ще бъде като машина на времето, която ще ни пренесе обратно в 1969 г., в студиото, за да видим как тези четирима приятели правят заедно страхотна музика”, са казва в изявление на Питър Джаксън.

Режисьорът признава, че след като прегледал кадрите и аудиозаписите, направени от Майкъл Линдзи-Хог 18 месеца преди разпадането на групата, за него било голямо облекчение да открие, че реалността е много различна от митовете.

„В кадрите със сигурност има и драматични моменти, но нищо от свадите, които бяха свързвани с този проект. Да се гледа как Джон, Пол, Джордж и Ринго заедно създават класическите си песни от самото начало е не само завладяващо – а също забавно, вдъхновяващо и изненадващо интимно“, разказва Джаксън.

След пускането на филма ще бъде достъпна и възстановена версия на оригиналния филм на Майкъл Линдзи-Хог.

Площад Славейков