Специализираната прокуратура ще опита да докаже, че четиримата съпроцесници от 4-то РПУ са организирана престъпна група (ОПГ) по смисъла на чл. 321 от НК. Петият полицай, за когото отначало стана ясно, че е задържан - Антони Апостолов, вече от подсъдим е станал свидетел на прокуратурата.

Всичко това се изясни днес в Апелативния спецсъд, пред който застанаха трима от тях - Красимир Кръстев, Марио Дринцолов и Радослав Томов. Четвъртият обвинен - Георги Найденов, е в МВР болница и има наложена парична гаранция от 12 000 лв.

Съществуват обаче гласни доказателства, че например ръководителят на Икономическа полиция Красимир Кръстев е бил в толкова лоши отношения с Радослав Томов и в такъв сериозен конфликт, че дори двамата не разговаряли в кабинета без присъствието на трети служител.

Именно Томов сега е човекът, който е "светнал" при ареста на 23 януари с белязани 2000 лв. в него, дадени от собственик на наргиле бар. А шефът на сектора Кръстев е имал само 30 лв. джобни.

Днес ясно се очертаха два лагера - "помилваният" от прокуратурата Антони Апостолов и Радослав Томов, който заявил в обясненията си в присъствието на адвокат, че "схемата" се ръководи от Кръстев и Дринцолов. Разприказвалият се полицай обявил дори, че двамата получавали облаги от собственици на автокъщи, като шефът без пари ходел и сменял личните си автомобили - нещо, което автотърговците засега не потвърждават.

Днес адвокатът на шефа на сектора Кръстев - Иво Найденов, заяви, че "един служител, който иска да се облагодетелства, той борави много успешно с името на своя началник". Тезата на него и колегата му - защитник на Дринцолов, е, че именно свидетелите на прокуратурата, които "се принесли в жертва на прокуратурата", са вземали пари.

"На медиите се показват от страна на обвинението едни скъпи часовници и пари. Тези скъпи часовници и пари са на свидетеля Томов и Апостолов. Моля ви да се направи нещо! 23 години съм служител на МВР...", с глъхнещ глас каза Кръстев.

И ако четвъртият обвиняем Георги Найденов се оказа здравна развалина, то днес за Красимир Кръстев и Марио Дринцолов бяха извадени такива за плачевно финансово "здраве". Оказа се, че на шефа на Икономическа дори бойлерът му е на изплащане, тъй като жена му работи в лизингова фирма. На рождения си ден Кръстев получил и телефон - също на лизинг.

Адвокат Лъчезар Таков пък днес внесе документи и за Марио Дринцолов - договор за кредит, както и че на лизинг е купувано дори кухненското му оборудване.

И двамата адвокати се обединиха, че всъщност пари пряко от търговци и собственици на кафенета е искал именно "другият лагер" - Антони Апостолов и Радослав Томов.

И че е злоупотреба от страна на прокуратурата да ги превръщат в свидетели, като кредитират за верни техните показания, които били очевидна защитна теза.

Любопитно е, че дори адвокатката на Радослав Томов заяви, че свидетел № 1 на прокуратурата Антони Апостолов "е бил най-активният в групата, но е пощаден".

Съставът на АСНС остави и тримата в ареста. Съдиите общо взето дублираха основните аргументи на първоинстанционните си колеги - че е налице обосновано предположение за извършването на тежко умишлено престъпление от длъжностни лица.