Германия, Франция и Великобритания основаха дружество, с което европейски компании ще могат да поддържат отношения с Иран без да обменят долари. Целта е да се заобикалят американските санкции срещу Техеран, съобщи германското радио Ен Де Ер, цитирано от Ройтерс.

Въпреки че от месеци насам ЕС подготвя системата, не се очаква тя да влезе в употреба в близките месеци, тъй като все още има детайли за изясняване.

Пълното име на дружеството е "Инстумент за подкрепа на търговския обмен", но за кратко се използва ИНСТЕКС (INSTEX).

Благодарение на ИНСТЕКС европейски компании ще могат да запазят икономическите ползи за Иран, след като Техеран прекрати програмата си за разработване на ядрено оръжие със споразумението от 2015 г. ("Съвместен и подробен план за действие"). 

Европа се опитва да играе "доброто ченге" в отношенията си с Иран, след като Доналд Тръмп оттегли САЩ от сделката през миналата година.

Не се очаква от системата да възроди търговията - фокусът ѝ е поставен върху осигуряването на храна, медицина и хуманитарна помощ. Няма да бъде използвана за обмяна на петрол, който попада в сферата на санкциите на САЩ.

Европейски дипломат заяви, че дружеството ще изпълнява по-скоро символична роля.

"То няма драматично да промени нещата, но то е важно политическо послание към Иран, за да се демонстрира готовността ни да спасим споразумението и също да покащем на САЩ, че ние защитаваме интересите си въпреки ектратериториалните им санкции", обясни той.

Според източник на Ен Де Ер то е регистрирано в Париж и ще има германски ръководител - опитен експерт от банковия сектор във Франкфурт. 

Наред с Франция и Германия партньор в дружеството е Великобритания, която ще получи поста председател на надзорния съвет. В съвета ще участва високопоставен представител на външното министерство на всяка от страните. На другите държави от ЕС се дава възможност свободно да се присъединят към ИНСТЕКС. 

Въпреки откриването на дружеството отношенията между Техеран и Съюза се влошиха през този месец, след като ЕС наложи първи санкции срещу Иран след подписването на споразумението през 2015 г. 

Брюксел обясни действията си с подновяването на опитите с балистични ракети в мюсюлманската страна, както и с множество разкрития на заговори за убийства на европейска земя.  

В допълнение към санкциите ЕС включи двама иранци, както и иранска специална част, към списъка с терористи на Съюза.

Държавите членки са в последната фаза на приемане на общо становище за Иран, с което искат да изразят притесненията си от регионалната политика на Техеран, но също и да подчертаят анагажимента си към спазването на ядреното споразумение.