"На мен ми се вижда прекалено прибързано и оперетно това втурване на прокуратурата... Естествено, че и прокуратурата се грижи за своя собствен имидж и, за съжаление... пресоли манджата. Защото не е въпросът да се броят втурванията на прокуратурата в едно или друго учреждение, а е добре да се броят ефективните присъди - резултатите от нейната работа."

Това каза преди дни от парламентарната трибуна лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Така и той се нареди сред онези депутати в настоящия парламент, които изведнъж станаха "умни и красиви".

Пръв беше Антон Кунтев (БСП). След него Корнелия Нинова, лидер на БСП.

Следващият се оказа Симеонов.

Може да звучи смешно, но това е голяма новина. В този мандат на парламента досега говоренето за прокуратурата, особено с лошо, беше табу. А "умните и красивите" се споменаваха с насмешка, ирония и най-вече със задоволство, че не са представени в парламента. А изведнъж и управляващи, и опозиция, взеха да говорят като тях.

Както е известно, под "умни и красиви" се подразбира автентичната десница/демократичната общност. В предишния парламент тази десница/общност бе инициатор на единствения по-сериозен опит в годините на прехода да се ограничи безграничната власт на главния прокурор и да се направи прокуратурата по-ефективна. При промените в Конституцията обаче 204 депутати подкрепиха текста, който запази прокурорското мнозинство в тяхната колегия във ВСС.

В подкрепа на текста гласуваха 83-ма от ГЕРБ, 30 от БСП, 36 от ДПС, 17 от "Патриотичния фронт", част от който бе НФСБ, 14 от БДЦ, 11 от "Атака", 10 от АБВ и трима независими.

Известната българска поговорка за Мара, дето се сетила, продължава да бъде изключително актуална за българския политически живот от последните дни. Миналата седмица в ролята на Мара бяха Кутев и Нинова, сега и Симеонов. Но всички в парламента продължват да са щастливи, че умните и красивите са извън него.