ЕС може да предложи на Великобритания повече гаранции за предпазния механизъм за границата на о. Ирландия, ако Лондон се съгласи на постоянен митнически съюз.

Това заяви пред Ройтерс полската евродепутатка Данута Хюбнер, която е сред водещите участници в преговорите за „Брекзит“.

В същото време британската премиерка Тереза Мей отпътува за Брюксел, предаде агенцията. Тя ще иска предоговаряне на споразумението за напускане на ЕС, постигнато с европейските лидери, което обаче не може да бъде ратифицирано в Обединеното кралство.

Мей иска да замени т.нар. backstop с неуточнени „алтернативни варианти“. Те трябва да гарантират, че няма да има връщане на проверките по границата между Ирландия и Северна Ирландия.

„Алтернативните варианти“ се отнасят да бъдещето. Това, което може да бъде добавено или променено в политическата декларация, е гаранцията, че някои нови варианти биха разрешили проблема с твърдата граница“, каза Данута Хюбнер.

Според нея от ключово значение са преговорите между различните британски партии. Те трябва да донесат нови елементи в бъдеще.

„Единственото, което още не сме опитали, е преместването на челвените линии на британското правителство“, коментира депутатката преговорите на Мей с лидера на лейбъристите Джеръми Корбин.

Той иска Великобритания да бъде в постоянен митнически съюз с ЕС след „Брекзит“ - нещо, срещу което премиерката е против, доколкото то ще отслаби възможността Лондон да сключи самостоятелни търговски сделки.

„Ако британската страна не е отворена за включването на тези гаранции в политическата декларация за бъдещите отношения с ЕС, процесът автоматичноможе да доведе до „Брекзит“ без сделка“, смята Хюбнер.

Политическата декларация е документ без обвързваща юридическа сила. Той придружава  юридически обвързващото споразумение, договорено между ЕС и правителството на Мей.

Британският парламент отхвърли сделката и натовари Мей да предоговаря „Брекзит“.

Хюбнер предупреди, че на ЕС „няма да му мигне окото“ да откаже предоговаряне или замяна на механизма за ирландската граница. Причината е, че това би подкопало единния пазар, което пък би довело до края на ЕС.