След провалени първи две фази, третата фаза на пазарния тест по проекта за разширение на газопреносната мрежа в България е приключила успешно. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на Комисията по енергетика в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Валентин Николов за проекта "Турски поток" и възможността да мине през България. 

Преди седмица втората фаза на пазарния тест бе неуспешна, защото не бе резервиран целият капацитет според изискванията и затова за третата фаза предлаганият капацитет беше намален до нивото на заявките на кандидатите при срок за резервации от 20 г.

Петкова припомни пред депутатите че 31 януари бе крайният срок, в който трябваше да приключи третата фаза на пазарния тест, свързана с възможността за изпълнение на проект "Разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българско-сръбска граница". Потенциалните приходи от пренос на газ по новите тръби на трасето биха били над 360 млн. лв.

В резултат на положителния резултат от пазарния тест държавната компания "Булгартрансгаз" съобщи, че смята да инвестира в тръбите за разширение на газопреносната мрежа. Освен това предстои да сключи ангажиращи договори за капацитет с кандидати, подали ангажиращи оферти по време на теста. Кандидатите да транзитират газ през България били три компании, твърдят от държавното дружество. 

Теменужка Петкова обяви още, че се "гарантира по безспорен начин" изискването на европейското законодателство за свободен достъп на всички търговци и желаещи до въпросната инфраструктура.

Още през ноември миналата година Министерският съвет потвърди появилите се седмица по-рано информации, че разширението на "Турски поток", чийто строеж е в напреднала фаза проде руската страна, ще мине и през България. Връзката е част и от идеята на премиера Бойко Борисов за т.нар. газов хъб "Балкан". 

Днес от "Булгартрансгаз" не казаха кои са фирмите, заяви капацитет за бъдещи тръби, но още през ноември Теменужка Петкова обяви, че според съобщение на "Газпром"  компанията ще участва в третата обвързваща фаза на пазарния тест, свързан с разширението на газопреносната инфраструктура в България.