САЩ и някои от партньорите им в ЕС са обсъждали налагането на санкции срещу руски кораби, обслужващи руски пристанища на Азовско море като Таганрог, както и срещу самите пристанища.

Това заяви посланик Кърт Волкър, американският специален представител в преговорите за Украйна. Той участва в конферентен телефонен разговор с журналисти в Брюксел.

Въпросът съвсем сериозно се обсъжда от американската администрация, допълни дипломатът.

Санкциите ще бъдат наложени, ако Русия продължава да спира или забавя достъпа на украински кораби до украинските азовски пристанища Мариупол и Бердянск. 

Целта обаче не са санкциите сами по себе си. Тя е възстановяване на достъпа до украинските азовски пристанища и връщането на свободното движение на съдовете през Керченския проток.

Той припомни, че Русия вече над два месеца държи в ареста украински моряци. Те бяха пленени на 25 ноември 2018 г., след като корабите им бяха атакувани при опит да влязат в Керченския проток.

„Русия продължава незаконно да задържа тези моряци и незаконно ги обвинява в престъпления по своя граждански кодекс. Така Москва продължава агресията си. От докладите виждаме, че Русия смята да държи тези моряци поне до април, когато са президентските избори в Украйна. Това само създава впечатлението, че става дума за нещо повече от политически акт. Русия иска да иползва моряците като инструмент за натиск върху Украйна“, смята Волкър.