Ако искате да ви напсуват хорово и злобно, можете да го постигнете по два начина тия дни у нас: Да се изкажете срещу Путин и за повишаването на цената на тока.

Аз направих и двете за два дни и ефектът е виден под дописките ми в този сайт.

Има още един начин: Да се обявите в подкрепа на прахосмукачките с намалена мощност, които Европа ще налага. Юлиан Попов го направи и от редови соросоид го повишиха в платен агент на западната прахосмукачна промишленост.

В стария ми дом в Бургас имаше една зелена съветска прахосмукачка "Ракета", връстничка на полета на Юрий Гагарин. Веднъж я пуснах, ей така, експериментално и носталгично, и  жена ми дотича паникьосана, че има въздушна тревога.

"Ракета"-та обаче изплю през задния си отвор, това, което беше засмукала през предния и благоверната ми се орахати, че съпругът й просто си играе с домашната машина на времето.

Мъжете си остават деца и обичат играчки, казват някои жени. А приятелят ми Любо Кольовски казваше, че станеш ли съпруг, те правят и "пилот на прахосмукачка", но това е друга тема.

В родния дом на жена ми на другия край на България също имаше съветска прахосмукачка, но "Тайфун". Тя също заслужаваше бедственото си име. Носи го и един от съвременните натовски изтребители.

Сега, за да не ме обвинят в русофобство и соросоидност, заявявам, че актуалната ни прахосмукачка у дома е немска АЕГ от модификацията "Вампир" и също си заслужава името.

Изобщо прахосмукачките са опасни машини и Европейската комисия съвсем правилно се занимава с тях.

Но думата беше за другите начини да запалиш народния гняв - Путин и токът работят по-добре от битовите електроуреди.

Да накараш българина да чете международни коментари, че и да им реагира разпалено, е трудна и неблагодарна работа. Вижте обаче какво става, когато му напишеш, че "Путин нарушава международните договорености" и "авантюрата му в Украйна е обречена".

"Този, който е писал това е кух отвсякъде! Как ЗАПАДА (правописът е оригинален - б.е.) ще се противопостави? Идва зима, студ, спиране на газа, ама те и петрол нямат, как ще воюват? Нямал Путин модерна армия, най-вероятно този, който е писал това не е виждал танк наживо..."

По ирония на съдбата служих точно в танкова бригада преди 37 години, когато военната служба беше задължителна за момчетата и спомените ми от танковете и другите бронирани машини са съвсем живи. С оръжията, като тези, които днес гледаме по телевизионните репортажи от Украйна, съм изстрелял сандъци с боеприпаси. Но това днес има значение колкото старата ми прахосмукачка с име на изтребител.

Ето още малко градивна критика: "Ох, Веселине Желев, кой кретен те пусна до клавиатурата?! Писал си без да мислиш, затова не си забелязал, че всяко следващо изречение отрича предходното. Примерно изреченията „Никой не може да накара днешните европейци да умират за идеи или за граници далече от дома. Много от тях не биха се били за собствените си страни, камо ли за Украйна“ опровергават следващото малко по-надолу: “…Като цяло Западът превъзхожда Русия икономически и военно”. Е, как я превъхожда икономически, е и военно, след като там, в Запада, никой не ще да с ебие за да отбранява собствената си родина, камо ли Украйна?"

Както казват бюрократите в Брюксел, предизвикал съм "оживена дискусия". Горецитираният читател има критични бележки към логиката и аргументацията ми. Но някои негови съмишленици не влизат в такива подробности. Те са лаконинчни и безмилостни:

Sibir: "Писалият тия лъжи и фантазии или е глупак,или е мръсник,или е и двете!"

козела: "По - тъп анализ не бях чел!"

 

Да не изброявам още. На другия ден написах, че пост-съветският ни модел енергетика и управлението й при Стойнев доведоха НЕК до 3 милиарда лева дълг, който социално подпомаганите с изкуствено ниски цени на тока сега трябва да платят. 

И хоп - пак оживена дискусия: 

Александър Йорданов (предполагам не е бившият председател на Народното събрание - б.а.): "А защо пък ЕРП - тата и "американските" централи не върнат онова, което им е платено над основателния размер ...Каква конкурентна цена Ви гони, какви пет лева?! Неуки, нагли папагали!"

Тук не е само гол патос. Има и зоо-метафора - папагали.

007: "Ама за ВЕИ кърлежите нито дума..."

Пак зоо-метафора, този път - кърлежи.

Т.е. аз съм неук и нагъл папагал, който обслужва кърлежи. Обърнете внимание на образността. Тя е като за "Лека нощ деца". Всеки да разбере, без да се напъва. Журналистът е неграмотен потаряч на спуснати му опорни точки, който обслужва народните изедници - кърлежите-кръвопийци, дето ни пробутват разни възобновяеми енергии.

Нищо, че се опитваме (като част от Европа джанъм) да намалим въглеродните емисии, за да спрем глобалното затопляне, част от чиито прояви са драстичните климатични явления като проливните дъждове и наводненията. Нищо, че ЕС има такава политика и че България също има ангажименти по нея. ВЕИ е обратното на хеви метъл енергетиката от времената на СИВ. 

Напоследък (и не само) доста писах за безобразията, които прави ЕС. Например как си избира шеф на външната политика, гледайки първо партийната принадлежност и второ - пола, а най-накрая - дипломатическия опит. Нула внимание, нула реакция. Макар че една никому неизвестна довчера италианка ще ни  представлява, включително нас българите, пред Путин и Лавров.

Занимавах будната общественост с това как скрито делят властта на върха на ЕС, което също пряко ни засяга, както всички други страни-членки. Глас в пустиня. 

Фермани изписах за номинацията на българската еврокомисарка и за нейните шансове при новото разпределение на ресорите. Пак мълчание. Само тук-там някой да драсне нещо вяло за "Сталинка".

Пипнеш ли обаче Русия, Путин и енергетиката - бараж от денонощни попържни. Все едно, че има наряд от дневални по омраза.  

Спонтанно ли е това, или организирано? Честният отговор е, че не знам. Вероятно има и от двете.

Виждал съм отчаяни хора, които са изгубили всичко и не могат да си платят тока дори. Те не са малко, никой не  ги слуша, никой не го е еня за тях, раздялата със Съветския съюз и влизането в Европейския не им донесе нищо и нуждата да излеят гнева си върху някой папагал, кърлеж, наглец и соросоид е непреодолима. Инетернет им дава поне удобството да направят това анонимно, без да носят отоговорност и последствия, без да има нужда да защитават позиции, да се аргументират. Това е автопсихотерапия, не дискусия. 

От политици обаче съм чувал, че има "пиар агенции", които предлагат "тролове" под наем - да ви хвалят или да хулят противниците ви във форумите и социалните мрежи. 

Темите, по които напоследък реагират най-активно, ме карат с нарастващ интерес да се питам за клиентите и тарифите им. Дали пък този бизнес не станал вече и международен? Има ли чуждестранни инвеститори в него и кои са те?