В полунощ приключи първият трансферен период за 2019 г. И за разлика от предишни години, последният ден премина спокойно и без значими сделки. Първоначалните данни на всички големи футболни пазари са за спад на похарчените пари.

В Англия традиционно се дава най-много. Според "Делойт" обаче за първи път от 2012 г. вложените средства за играчи са по-малко спрямо същия период на предната година. При това разликата е значителна - 180 милиона паунда са пръснати този януари (50 млн. вчера), а преди година са били 430 млн. и 150 млн. само на 31 януари.

Вижте най-важните акценти на зимния трансферен прозорец - най-големите и значими сделки, кои бяха най-активни, кои загубиха и как се справиха българските клубове.

Българските изходящи трансфери

Тук периодът не е приключил - клубовете продължават да имат право да привличат футболисти с договори, така че е рано да се правят изводи кой какво е взел. Но отборите ни реализираха изходящи сделки, при това за добри пари - ако се вярва на неофициалната информация. А едно от преминаванията е в италианската Серия А - от топ 4 първенствата на Европа.

И започваме оттам - Кирил Десподов, футболист №1 на България за 2018-а, вече ще носи екипа на "Каляри". Според италиански медии ЦСКА-София ще получи 3  милиона евро за звездата си. Плюс бонуси при определени постижения на играча и тима. "Червените" твърдят, че сумата е по-голяма, без да поясняват.

Кирил Десподов вече е в "Каляри".

Все някой ден ще се разбере колко точно са парите, но това не е толкова важно. Българският футбол е в такова състояние, че не могат да се очакват високи трансферни суми от водещи клубове. Един "къс пас" - вчера "Манчестър Сити" се споразумя с "Хайдук" (Сплит) за 18-годишния Анте Палаверза, за когото ще преведе 7 милиона паунда. Къде са обаче хърватите, къде сме ние.

Трансферът на Десподов в "Каляри" е положителен за всички. Националът е на 22 г. и сега му е времето да заиграе в чужбина. А ако започне да се представя силно в Серия А, може да бъде забелязан много по-лесно, отколкото в Първа лига. Би могъл след 2-3 години да заиграе в много по-силен отбор - от него зависи.

Липсата на Десподов може би ще се отрази на шампионските амбиции на ЦСКА-София, но с изключение на "Лудогорец" всички останали в България трябва да продават футболисти, за да връзват бюджета си. Такава е реалността. 

Вероятно това е причината и "Левски" да не се дърпа много при желанието на Габриел Обертан да бъде трансфериран в турския "Ерзурумспор". Тук се позоваваме на президента на турския клуб Хюсеин Юнеш, заявил, че стойността на договора е 1,7 милион евро. Французинът дойде на "Герена" като свободен агент, така "сините" са на огромна печалба. Независимо от високата заплата (за България) на Обертан.

"Славия" продаде поредния си талант - Андреа Христов вече е част от втородивизионния италиански "Козенца". Защитникът последва своя брат близнак Петко на Апенините. През лятото на 2017 г. той бе привлечен от "Фиорентина", а миналата година изпратен под наем на треторазредния "Тернана".

Най-значимите сделки

Испанският шампион "Барселона" беше най-активен. Сделка №1 като стойност, конкуренция и медиен шум беше реализирана от каталунците. Франки де Йонг, един от най-перспективните млади футболисти в света, от лятото ще носи екипа на "блаугранас" срещу 75 милиона евро (плюс още 11 млн. с условия). Барса наддаде "Пари Сен Жермен" и "Манчестър Сити" за халфа.

"Барселона" взе под наем от "Сасуоло" 31-годишния футболен пътешественик Кевин-Принс Боатенг и се раздели поне до юни с Денис Суарес, който отиде в "Арсенал". Първото е голяма изненада, не и второто.

Годината започна с ход, подобен на този с Де Йонг, а и с гръмка сума. "Челси" се споразумя за 64 милиона евро с "Борусия" (Дортмунд) за американския национал Кристиян Пулишич. И тук иде реч за млад футболист, който ще доиграе сезона в предишния си клуб и от юли ще се присъедини към новия.

Кристиан Пулишич. Снимка АП/БТА

"Байерн" (Мюнхен) се сдоби с една от приятните изненади на руския Мондиал - Бенжамен Павар. Френският национал ще защитава емблемата на баварците срещу 35 милиона евро за "Щутгарт". И той от лятото.

"Реал" (Мадрид) също се разписа, макар и "скромно" - "белите" се сдобиха с Брахим Диас от "Манчестър Сити" срещу 17 милиона евро (24 млн. с условия).

Още едно голямо име, макар и в криза, направи удар - поне така изглежда. "Милан" се сдоби с головата машина на "Дженоа" Кшищоф Пьонтек - за 35 милиона евро. Полякът не чака много и вече се разписа два пъти в мрежата на "Наполи" за Купата на Италия. Тепърва явно ще се говори за Пьонтек.

Кшищоф Пьонтек вече бележи за "Милан". Снимка АП/БТА

Наеми, наеми...

Трансферът на Пьонтек, гласен още от есента, имаше ефекта на доминото за футболисти, които смениха клубовете си в три страни. "Челси" взе под наем от "Милан" един друг пътешественик (не Валери Божинов, който се завръща в "Левски") - Гонсало Игуаин. Така пък Алваро Мората пое от Лондон към клуба на детството си - "Атлетико" (Мадрид).

Като цяло наемите заемат голям дял. Това не е само от предпазливост или заради славата на зимния трансферен период да е преходен. Наемите са хитър ход за заобикаляне на правилата на финансовия феърплей на УЕФА. Но за това ще стане дума друг път.

Големите губещи

"Челси" се раздели и със Сеск Фабрегас, който ще опита да помогне на "Монако" да избегне позорно изпадане от френската Лига 1. "Сините" бяха доста активни - също като "Барселона", но в последните дни там човекът, който стои зад тези сделки - треньорът Маурицио Сари, е в деликатно положение. 

"Челси" зареди тежки загуби, а Сари явно "губи съблекалнята", след като публично разкритикува играчите си, а след 0:4 срещу "Борнемут" и самия себе си. Предвид това клубът на Роман Абрамович може да поведе колоната на губещите, но е рано за такива преположения. Това ще стане факт, ако отборът остане извън топ 4 във Висшата лига.

Ако някой не постигна целите си тази зима, това е "Пари Сен Жермен". Шампионът на Франция изгуби битката за Де Йонг. А в последните дни отправи оферта - според медии като Би Би Си, за Уилиан от "Челси" - за заместник на контузения за около 10 седмици Неймар. Тя не беше приета.

Нито една загуба не може да се сравни със станалото с Емилиано Сала. Аржентинецът беше на път от Нант към Кардиф, където да сбъдне мечтата си да играе във Висшата лига, но се загуби със самолет над Ламанша. Много вероятно е да се стигне и до съд - "Кардиф" не иска да плаща парите, за които се споразумя с френския клуб.

Иде пролет, а с нея и развръзката в първенствата. И лятото, което се очертава да е много по-интересно за трансфери, дори само в сравнение с миналото. Сделките тогава останаха в сянката на Световното.