Предстои период от няколко дни с топло и сухо време, прогнозира Нова тв. В петък ще бъде слънчево в по-голямата част на страната. Най-малко безоблачни часове ще има в Северозападна България. Температурите ще варират между 9 и 14 градуса. Сравнително по-хладно остава в района на Видин и Монтана.

В планините също ще е слънчево, на места - с разкъсана облачност. Вятърът ще е по-осезаем спрямо равнинните райони – със скорост до 40-50 км/ч. Снежната покривка в планините от Рило-Родопската област ще бъде над 100 см. Лавинната опасност е значителна.

Почивните дни ще са по-често облачни, но топли. Вятърът в Източна България ще е по-силен, на моменти със скорости до 30-40 км/ч. Следващата порция валежи ще започне в средата на следващата седмица.

Температурите в следващите дни се запазват високи за сезона. Най-топло ще е в неделя и понеделник със средни стойности за страната около 15 градуса.

Времето над континента ще е по-динамично в Южна Германия, Западна Австрия, Северна Италия и Иберийския полуостров. Най-сериозни предупреждения за опасност има за бреговете на Португалия, където в петък се очаква силно вълнение. Причината за това е дълбок атлантически циклон.

Въздухът у нас тази сутрин е с превишена концентрация на фини прахови частици в Русе, Враца и Пловдив. И в трите града замърсяването е малко над нормата за 24 часа. Вятърът в Източна България през уикенда няма да позволи задържането на опасни замърсители.