По решение на Св. синод на БПЦ-БП от 13.12.2018 г. Старозагорският митрополит Киприан и Видинският митрополит Даниил заедно с придружаващи ги лица бяха определени да посетят столицата на Русия в периода 29.І.-4.ІІ.2019 г., по повод десетата годишнина от интронизацията на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Това съобщава официалният сайт на Българската патриаршия. От информацията става ясно още, че за 10-годишнината от интронизацията на Кирил Московски и на цяла Русия българският патриарх Неофит е изпратил само поздрав.

Прави впечатление, че двамата пратеници на БПЦ са от поколението млади български владици, които - за разлика от митрополитите, заварили социализма - не са следвали в Московската духовна академия.

Киприан е роден през 1976 г., бил е протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия. Митрополит Даниил е роден през 1972 г., учил е Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, а северозападната митрополия пое, идвайки директно от поста викарий на американския митрополит дядо Йосиф.

Ето и поздрава на патриарх Неофит:

"Сърадваме с Вас и с цялата братска Руска Православна Църква, която под Вашето ръководство вече десет години укрепва и развива положените преди Вас основи, засилвайки своето вътрешно единство и своята апостолска мисия сред поверения ѝ народ. Църква древна и славна, изповедническа и мъченическа – Църква на дивни светци и духоносни отци, на мъдри и прославени архипастири и велики учители в тайните на богословието и богопознанието...

Времето, в което по Божи промисъл върху Вас е паднало жребието да оглавявате славната Руска Православна Църква, е време, изпълнено с множество предизвикателства и изпитания за християнската и архипастирската ни съвест. Всеки ден и всеки миг врагът на човешкото спасение поставя нови и нови капани пред нас, за да ни отклонява от пътя, който Христос Господ ни завеща на Кръста. В ръцете и в нашите сърца обаче ние имаме единственото надеждно и вярно оръжие срещу всеки враг и противник и това оръжие е оръжието на правдата и любовта, на онази божествена любов, която не познава граници и пред която е безсилна всяка вражеска сила.

Приемете, Ваше Светейшество – по случай този Ваш личен празник, но и празник на цялата света Московска Патриаршия, – нашите искрени пожелания за крепко здраве и бодрост на духа, за архипастирска ревност и апостолско дръзновение в служението Ви като първойерарх на вековния и славен Московски престол".

На срещата с представителите на поместните православни църкви са взели участие и делегати на Александрийската, Антиохийската, Йерусалимската, Грузинската, Румънската и Сръбската патриаршия, както и представители на Полската православна църква, Православната църква на Чешките земи и Словакия.

За отбелязване на годишнината са дошли и предстоятелите на Антиохийската и Сръбската патриаршия - Техни Светейшества патриарх Йоан X и патриарх Ириней, предстоятелят на Православната църква на Чешките земи и Словакия митрополит Ростислав.

Размахът, с който е организирано събитието, едва ли се нуждае от коментар:

"На 31 януари в Голямата зала на Държавния дворец в Кремъл се състоя тържествен акт, посветен на десетата годишнина от интронизацията и избора на патриарх Кирил. На събитието присъства и президентът на Русия Владимир Путин", пише още в съобщението на Българската патриаршия.

Кулминацията на честванията ще бъде в неделя - 3 февруари, когато ще бъде отслужена тържествена света Литургия в храма "Христа - Спасителя".