Решението на Народна партия за свобода и достойнство (НПСД) да се включи в кампанията за евровота в коалиция с "Воля" на Веселин Марешки доведе до разцепление в партията.

.

След като преди дни изпълнителният политически съвет на партията начело с основателя Касим Дал свали като лидер и изключи Орхан Исмаилов, днес той заяви, че според решение на Софийския градски съд той все още е председател. Решението на изпълнителния съвет било незаконно, защото само той имал право да го свиква.

"За това има компенентен орган - това е Контролният съвет. Чакаме решението на Контролния съвет. Другата седмица ще се съберем и ще го обсъдим. От тази декларация, която излезе, половината ми се обадиха и казаха, че въобще не са се подписвали." 

Според Касим Дал Исмаилов взел решението самостоятелно.

Исмаилов обясни, че е обсъждано решението за коалиция с партия "Воля" и от 15 души 13 са били "за". Касим Дал присъствал.

"Той на самото гласуване не беше, на дискусията беше, отиде на лекар, но каза, че е "за", добави Исмаилов.

При тази ситуация може да се направи и вот на доверие за лидерския пост, обясни Исмаилов. Затова обаче трябват 3-4 месеца подготовка, за да се свика Национален съвет - тоест ще стане след изборите.

На въпрос дали е разговарял с Касим Дал - основател и някогашен лидер на партията, а доскоро негов заместник, Исмаилов каза:

"Последно се чухме в събота, когато влязох с взлом в офиса и той дойде на място. Той ми каза: "Защо не ми се обади, да ти отключа?" И аз му викам - ти да не си портиерът?"

В момента Исмаилов няма достъп до документите на партията и офисите. Това скоро щяло да се промени, обясни той. Той можел да се разбере с Дал, ако другият осъзнае, че "партията трябва да се развива, не да стои на едно място".