Първи февруари е денят за почит към жертвите на комунизма. На този ден са произнесени наведнъж най-много смъртни присъди над политици от т.нар. Народен съд. Денят се отбелязва от 2011 година. На тази дата през 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд белязват историята на Третата българска държава с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Осъдени на смърт са 67 депутати от ХХV Народно събрание, трите правителства за периода от януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов (общо 23 политици).

Председателят на парламента Цвета Караянчева бе най-високопоставеният представител на държавната власт, който се поклони в петък на жертвите на комунизма пред мемориала край НДК. Петър Стоянов, пострадали и дисиденти от комунистическия режим, представители на извънпарламентарната опозиция, граждани се събраха, за да отдадат почит.

„Нека никога не забравяме истината и нека никога не се примиряваме с опитите за подмяна на миналото. Проклети завинаги да са имената на палачите! Поклон пред жертвите!”, каза в словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Сред дошлите да отдадат почит на жертвите на комунистическия режим бяха президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов и писателят дисидент Димитър Бочев.

 

Председателката на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) също беше на възпоменателната церемония.

 

Председателят на КЕВР Иван Иванов и евродепутатът Андрей Ковачев.

 

 

Председателят на СДС Румен Христов (вдясно).

 

96-годишният Дянко Марков, председател на ПП Български демократически форум

 

Представители на извънпарламентарната опозиция. Снимки ДСБ

 

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов